Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 23

Sagor från Kreta | 23

För några år sedan frågade jag en av mina bekanta på Kreta vad det var som var så speciellt med att vara grek? - "att vara grek" svarade han med förundran i rösten. "Ja, att vara grek" sa jag igen. "Så bara att vara grek" sa han igen. "Ja" svarade jag otåligt. - "Jaha, jag har precis sagt det två gånger - hur många gånger måste jag säga det" sa han. Först då gick det upp för mig att han mycket väl visste vad jag pratade om och vad frågan handlade om. Men han hade redan svarat "att vara grek", så det var nog jag som inte var så snabb i svängen, men det är nog inte så ovanligt för mig :-)

Naturligtvis hade han rätt, för det speciella med att vara grek är att bara vara grek , och det kan vara svårt för många att förstå. Men i takt med att man får mer och mer insikt i den grekiska mentaliteten och grekernas livsåskådning förstår man gradvis mer och mer.

Om jag bara ska nämna ett exempel på var den stora skillnaden ligger så är maten ett väldigt bra exempel. För grekerna är mat inte bara en måltid som ska konsumeras. Grekerna ändrar ofta några av de uttryck vi alla känner till. De äter inte för att leva, utan lever för att äta, säger många. Den dagliga måltiden är inget som måste avslutas i all hast, utan en mötesplats där familjen kan sitta tillsammans, prata om stora och små saker och njuta av gemenskapen i lugn och ro utan brådska. Det vi på modernt språk kallar "Slow cooking" är inget speciellt bland den äldre generationen, utan något man gör varje dag, året runt. Ger sig gott om tid att förbereda maten och lägger i sig en stor portion av det som enligt grekernas egen uppfattning är den bästa kryddan, nämligen "kärlek". Om du lägger en bra mängd "kärlek" i din mat blir alla glada, säger de gamla damerna i Grekland.

Men hur gör man för att få det att smaka Grekland? Ja, först och främst måste man ha bra och smakrika råvaror, och det kan ibland vara svårt att få tag i grönsaker som verkligen smakar som i Grekland, eftersom vi inte har samma odlingsförhållanden på våra breddgrader. Men vi kan hantera recepten om eller du lägger till "kärleken" själv.

Just nu har vi faktiskt en matskribent och specialist på grekisk mat, som reser med segelbåt från Italien till några av de grekiska öarna, för att samla fler av de oslagbara autentiska grekiska matrecepten som kommer att läggas ut på vår hemsida. Vi vill helt enkelt ge dig möjligheten att göra några av de grekiska rätterna själv hemma med hjälp av rätt recept. Vi ser fram emot att kunna göra det inom kort.

Om det är någon speciell rätt som du skulle vilja ha receptet på, skriv gärna här så ska vi försöka hitta det åt dig.

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 36

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält