Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 41

Sagor från Kreta | 41

Alla vi som älskar Grekland, vare sig det är fastlandet eller en av de många underbara öarna, och återvänder igen och igen och igen och igen äter på samma ställen, bor på samma plats eller område, vet det bara alltför väl. Vi är bara galet entusiastiska över grekiskan, men kan ha svårt att sätta ord på vad det är vi verkligen gillar. Vi nämner vädret, maten, vattnet, gästfriheten, de vackra sandstränderna, kulturen, den grekiska mentaliteten och allt annat om vi tillfrågas. Men ordet vi letar efter, om vi kort ska uttrycka vad det är med grekerna och Grekland som vi är så glada över, finns inte heller på danska eller något annat språk, förutom att det är av kurs finns på grekiska.

Det är ordet "Philotimo", som grekerna själva säger är deras hemliga ord. Det är nu ingen hemlighet, eftersom varje grek känner till ordet och dess betydelse, men det finns inga direkta översättningar av betydelsen till något annat språk. Ordet har ingen egentlig definition, men påverkar omgivningen och omvärlden långt utöver vad man direkt kan föreställa sig. Philotimo kommer från det grekiska grundordet "filos" som betyder vän och "timi" som betyder heder, men sträcker sig långt bortom betydelsen av vän och heder. Ordet förekommer mindre smickrande i några av de mycket tidiga skrifterna, men utvecklades snabbt. I början av den kristna eran var ordet starkt positivt, och dess användning i Bibeln användes förmodligen i den moderna grekiska kulturen. Otaliga superlativ kan läggas till ordets betydelse, men hur många vi än hittar kommer det aldrig att räcka. Det är inte heller ett ord man vare sig använder eller nämner i något sammanhang, utan något som är djupt rotat i varje grek. Och även om man frågar en grek vad ordet egentligen betyder så finns det lika många tolkningar som det finns människor. Detta är vad som hjälper till att göra "Philotimo" till det hemliga ordet. Ingen kan direkt säga vad det betyder, men alla vet det.

Philotimo innefattar begreppen stolthet över sig själv, stolthet över familjen, stolthet över samhället och att göra rätt. Philotimo är ett allomfattande koncept som ger mening till livet. En åsikt som sträcker sig långt utanför en själv. En av de äldsta välgrundade definitionerna av Philotimo är "det djupa medvetandet i hjärtat som motiverar det goda som en person gör".

Men låt dig inte luras, för Philotimo är ett begrepp som ligger djupare i hjärtat och sinnet på en grek än något annat, och som lätt kan missförstås om du inte är bekant med det. Det är en osjälvisk attityd där det inte finns någon förväntan på vedergällning på något sätt. Det är på samma gång en förtroendeförklaring och ett uttalat uttryck för vänskap, omtanke, omtanke och allmän mänsklighet, stödd av ett hedersbegrepp och en stolthet som i stort sett bara grekerna besitter. Enkelt uttryckt – om en grek erbjuder sin hjälp är det INTE för att få något tillbaka. Det är helt enkelt för att han vill hjälpa till. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt - om en grek säger om någon uppgift: "det där ska jag nog fixa eller klara av", så kan du vara väldigt säker på att han gör det också. Kanske inte idag, imorgon eller nästa vecka, men han kommer nog att göra det förr eller senare. Faktum är att ordet Philotimo också anger att det talade ordet har lika mycket eller ofta större vikt än det skrivna, och om man tvivlar på det så skadar man hans Philotimos heder och då kommer han knappast någonsin att erbjuda sin hjälp igen.

Det är inte alltid lätt att vara grek, men absolut inte alltid lätt att förstå dem heller, även om de alltid vill ha det bästa för en.

Ha en riktigt trevlig helg där ute

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 42
Nästa artikel Sagor från Kreta | 40

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält