Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 57

Sagor från Kreta | 57

På måndagen, överallt i Grekland och i grekiska samhällen runt om i världen, firades den årliga "Oxi"-dagen, eller "Nej"-dagen som den heter på danska. Det är en nationell helgdag som markeras varje år den 28 oktober 2019 och exakt börjar kl 3 på natten. Det var just vid den tiden som den italienska ambassadören, Emanuele Grazzi, 1940, på uppdrag av Mussolini eller "Il Duce" som han också kallades, levererade det landmärke brevet till den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas, med krav på att Metaxas skulle ge de italienska arméerna fri passage att ta sig in och ockupera strategiska platser i Grekland utan att möta motstånd.

Inför detta krav, levererade Metaxas ett entydigt svar på ett ord: "Oxi" (Nej).

Strax efter rann den italienska armén över den grekisk-albanska gränsen till bergsregionen i norra Grekland och kriget började. Mussolinis rådgivare hade försäkrat honom att invasionen av Grekland inte skulle ta lång tid och Mussolini hade blivit allt mer avundsjuk på Hitlers erövringar och ville bevisa att han kunde leda Italien till liknande militära framgångar. Men den grekiska armén svarade igen med en motattack, vilket tvingade italienarna att dra sig tillbaka, så att grekerna i mitten av december hade ockuperat nästan en fjärdedel av Albanien och höll 530 000 italienska trupper bundna.

Den grekiska segern över den inledande italienska offensiven i oktober 1940 var den första allierade segern på land under andra världskriget och bidrog till att stärka moralen i det ockuperade Europa. Vissa historiker hävdar att det kan ha påverkat hela krigets gång genom att tvinga Tyskland att skjuta upp invasionen av Sovjetunionen för att hjälpa Italien mot Grekland. Detta ledde till en försenad attack och utsatte de tyska styrkorna för förhållandena under den hårda ryska vintern, vilket ledde till deras nederlag i slaget vid Moskva. När han kommenterade det grekisk-italienska kriget vid den tiden, sa Winston Churchill berömt: "Greker slåss inte som hjältar, men hjältar slåss som greker." och det är inte tomma ord, för jag har själv ofta hört att styrkan grekerna besitter inte ligger i kroppen utan i psyket. Det var många som kunde lära sig något av det.

Trevlig månad till er alla

Kalo Mina

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 58
Nästa artikel Sagor från Kreta | 56

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält