Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 72

Sagor från Kreta | 72

Vad gör man när man sitter en sån här blöt torsdagskväll och precis kommit in med en blöt hund, som såklart heter Raki, som liksom jag inte alls tyckte det var roligt att komma ut och kissar på natten.

Ja, i mitt fall tänkte jag på historien jag skulle vilja ha klar till fredag ​​morgon. Men vad var det jag skulle skriva om idag när inspirationen var så som så?

Tidigare på kvällen pratade jag i telefon med en riktigt bra vän på Kreta, som kunde berätta att vädret på Kreta i princip var detsamma som i Danmark just nu och det vanliga kretensiska vintervädret, det hade i princip inte blivit något av det, bara som vi har Danmark inte haft något vinterväder den här vintern heller.

Det finns gott om ursäkter och förklaringar, men ingen av oss vet riktigt varför vädret har förändrats så mycket som det har gjort under de senaste decennierna. Kanske har det med Poseidon att göra. Enligt grekisk mytologi var han en av de 12 olympiska gudarna som styrde havet, floder, bäckar, bäckar, källor och dricksvatten från sin undervattensbostad och var guden för båtar och vagnar och hästar. På bilder kan du känna igen honom på havet, hästarna och hans treudd, som ser ut som en enorm gaffel. Men som de andra olympiska gudarna levde inte Poseidon på toppen av berget Olympen, utan, som sagt, i havet. Med sin karaktäristiska treudd kunde han med en enda våg skapa jordbävningar och översvämningar, och när det åska och blixtar var det enligt mytologin Poseidons hästar och vagnar som mullrade i himlen.

Jag tror att det finns flera ställen i den grekiska mytologin som paralleller kan dras till nordisk mytologi. Tor skapade i nordisk mytologi blixtar och åska när han svingade sin hammare i sin vagn dragen av getter och med sitt vapen kunde han bekämpa de onda jättarna som bodde i Udgård. Det påminner mig lite om Poseidon.

Oavsett om det är Poseidon eller Thor som är anledningen till att vädret har förändrats så mycket som det har gjort genom tiderna, om det är på grund av oss människor som under årtusenden har alltmer förstört naturen, om det är på grund av Co2-utsläpp, växthuset effekt, avverkning av regnskog eller vad som helst, det behöver jag inte vara smart på. Det kan också vara så att vår kristna Gud tänkt att det ska vara så eller så är det bara en slump....vem vågar ge sista ordet ? - Jag vågar inte. Men i den frågan, som i så många andra frågor som vi människor inte kan svara på med säkerhet, har det genom alla tider varit väldigt bekvämt att tro på. "Om tron ​​kan flytta berg, kan den lätt flytta en liten klippa som jag", sa den gode Mr. Klint i den gamla Hostrup-komedin Gjenboerne, och ja det kan den och det har den alltid kunnat, tror jag i alla fall.

Men bara på en punkt tror jag nu varken att tron ​​kan flytta berg, eller att något annat ska kunna hjälpa, när en genomblöt hund med mycket päls kommer in i entrén, står en stund och väntar på rätt ögonblick, så som skakar så att allt i närheten blir blött.

Trevlig blöt helg till er alla 

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 73
Nästa artikel Sagor från Kreta | 71

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält