Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 82

Sagor från Kreta | 82

Det var egentligen inte min avsikt att jag skulle skriva en berättelse för idag St. Bönens dag, för här i Danmark upprätthåller vi fortfarande St. Bönedagen som officiell helgdag, så jag tar faktiskt ledigt också. Ja, det betyder att det är många små sysslor som måste göras hemma och så har jag turen att vara gift med en fru som alltid kan sysselsätta mig med ett eller annat.

Men precis det där med att ta ledigt en sådan St. Bönens dag inte något som på något sätt har referenser till bibliska berättelser, som alla andra högtider. Det är en speciell dansk högtid som infördes 1686 av Hans Bagger, som var biskop av Själland. Bönedagen förkunnades dagen innan på kvällen, genom att alla landets kyrkklockor ringdes som en signal om att värdshus och butiker skulle stänga och att alla skulle fasta tills gudstjänsterna var slut och i övrigt avstå från arbete.

Stora bönedagen har inte sitt ursprung i de bibliska berättelserna som de flesta andra högtider. Dagen, som är en speciell dansk högtid, infördes 1686 av biskopen av Själland, Hans Bagger. I slutet av 1700-talet bedömde dock det danska kansliet att det var för många helgdagar. Man trodde, med goda skäl, att människor hade tappat respekten för de många helgdagarna och att de istället för att be och gå till kyrkan användes för att dricka, spela och syssla med. Så det blev lite rensning under de många bönedagarna du hade, men St. Bönedagen återstod.

Ett annat rykte säger att det var Christian den 7:s läkare, Johan Friedrich Struensee, som introducerade St. Bönedag, då den av misstag betraktas som en kompensation för alla helgdagar som avskaffades med reformen 1770, men det stämmer inte. Högtiden är nästan 100 år äldre och skapades för att Hans Bagger ville samla några av landets bot- och bönedagar. Hans införde därför tre dagars fasta och bön, men endast St. Bönedagen lagfästes genom kunglig förordning.

När St. Bededag är utpräglat danskt, så du har inga St. Bönens dag i Grekland. Däremot har man så många andra helgdagar, som vi också haft förr, men har mer och mer avskaffat här hemma, men i Grekland behålls de. De olika högtiderna i Grekland innehåller också olika ritualer, där mat och dryck ofta ingår. Både vad, hur och varför du ska äta osyrat bröd, vitt bröd, lamm, slaktbiprodukter mm.

I Danmark äter vi nu vetegroddar kvällen innan St. Bönedag, men det är nu också lite feltolkning. Veteknopparna har lika lite bibliska relationer som St. Bönedag. Eftersom värdshus, butiker och därmed bagare inte fick hålla öppet St. Bönedag enligt kunglig förordning kunde inte heller bagarna hålla öppet. Det var därför de kom på att göra veteknoppar som man kunde köpa kvällen innan St. Bönedag och sedan skåla dagen efter till frukost – lite torrt, men helt okej. Och eftersom jag är en av dem som skulle vilja bevara traditionerna, vilket också görs i Grekland, med lite god historia kopplad till det, så var min frukost naturligtvis också på rostade veteknoppar i morse.

Ha en bra St. Bönens dag alla.

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 83
Nästa artikel Sagor från Kreta | 81

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält