Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Jomfru Maria Fejringen

Jungfru Maria firande

Varje år firar grekerna Jungfru Marias dag (''Panagia'' på grekiska) på ett mycket entusiastiskt men också religiöst sätt.

"Dekapentavgoustos", som dagen refererar till på grekiska (betyder helt enkelt "15 augusti"), är en grekisk nationaldag och en enorm dag för den grekisk-ortodoxa kyrkan, precis som påsk och jul.

Den 15 augusti firas namn som Maria, Mary, Panayiotis, Panayiota, Parthena och Despoina.

Grekerna firar denna högtid genom att förbereda sig med en fasteperiod på totalt 14 dagar, som börjar den 1 augusti. Under denna period är det inte tillåtet att äta någon form av kött eller fisk, mejeriprodukter eller ägg. Under denna period finns det även gudstjänster, förutom lokala firanden för att skapa underhållning samt för att fira Jungfru Maria.

En av de mest kända och utsökta måltiderna att servera under denna fasteperiod är den grekiska "Gemista", som beskriver färgglada paprika och tomater fyllda med ris. Denna traditionella grekiska rätt faller under kategorin "Ladera", vilket betyder en maträtt tillagad med olivolja. Så se till att du använder en bra grekisk extra jungfruolivolja!

Elena önskar dig "Kalo Dekapentavgousto" / "Happy 15 August" !

Är du sugen efter Gemista, se vårt recept här.

Föregående artikel Sagan om Santorini
Nästa artikel Berättelsen om Agia Triada

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält