Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Gemista "Yemista" English

Gemista "Yemista" engelska

“Yemista eller Gemista”

"Yemista eller Gemista", syftar på färgglada paprika och tomater fyllda med ris. Denna traditionella grekiska rätt faller i kategorin "Ladera", vilket betyder grekiska rätter tillagade med olivolja.

Koktid: 100 min

Förberedelsetid: 45 min

Portioner: 12 stycken (4-6 personer)

Ingredienser:

  • 6 stora och saftiga tomater
  • 6 färgglada paprika
  • 5-6 potatisar
  • 2 medelstora lökar, fint hackade
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 350 g ris " Karolina "
  • en burk hackade tomater
  • 400 ml vatten
  • 2 matskedar mynta
  • 1 matsked persilja
  • 1 tsk tomatpuré
  • en nypa kanel (valfritt)
  • 1/2 socker
  • 1/2 tsk söt paprika
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar grekisk extra virgin olivolja

Bearbeta:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 8 steg för att göra den och dessa är:

  1. Värm ugnen till 180 C.

  2. Rengör dina grönsaker noggrant.

  3. Förbered tomaterna: skär av toppen av dem och ta bort fruktköttet med en sked. Förvara den i en skål, eftersom detta blir basen för tomatsåsen till Yemistan. Försök att lämna tomaterna så tunna som möjligt, lämna bara lite av fruktköttet. Men var försiktig så att du inte petar igenom deras hud! Behåll locken ("kapakia" på grekiska) för att täcka tomaterna senare. Lägg dem på en stor bakplåt.

  4. Förbered paprikorna: skär av toppen av paprikorna (½ - 1 cm från mitten) och ta bort frön och vita delar från insidan. Behåll locken Lägg dem på bakplåten.

  5. Förbered potatisen: rengör skalet och skär din potatis i 4 lika stora bitar. Lägg dem i en skål med vatten, tillräckligt för att täcka dem tills vi använder dem igen senare.

  6. Förbered fyllningen för Yemista: Tillsätt olivoljan i en kastrull och fräs löken i mindre än en minut. Tillsätt vitlöken och fräs tills den mjuknat. Tillsätt ris, salt/peppar och fortsätt fräsa tills det blir genomskinligt (3-4 min). Häll i tomatsåsen, pasta och de hackade tomaterna med sockret och tillsätt vattnet. Koka i ca 15 min och ta sedan bort kastrullen från spisen så fort vätskan absorberats. Tillsätt alla örter och extra salt om det behövs.

  7. Sätt ihop Yemistan: Skeda fyllningen inuti de tomma grönsakerna. Men bara ¾ av varje grönsak eftersom riset ökar när det tillagas i ugnen. Lägg potatisen, skuren i bitar, mellan grönsakerna. Krydda med salt, peppar och lite extra mynta. Tillsätt en klick extra virgin olivolja. Kom ihåg att denna maträtt tillhör kategorin "Ladera", vilket betyder tillagad med olivolja! Täck grönsakerna med lock och tillsätt 1-2 glas vatten. Lägg till eventuell extra fyllning i pannan för att göra din potatis mer god.

  8. Täck Gemista med aluminiumfolie och grädda i 180 C i 100 minuter. Halvvägs genom tillagningstiden, ta bort aluminiumfolien och grädda tills den fått fin färg.

Servera denna läckra rätt med en bit fetaost " Dodoni " och din favoritöl " Mythos "!

Dela dina kommentarer och tankar om receptet eller eventuella frågor du kan ha.

Kali anorexi / Njut av din måltid!

Föregående artikel "Moussaka" engelska

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält