Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
"Imam" English

"Imam" engelska

Den smakrika resan till Mindre Asien fortsätter även denna vecka!

Elenas delar med sig av ytterligare en utsökt rätt som grekiska flyktingar kom med efter katastrofen i Smyrna 1922.

"Imam", syftar på de traditionella grekiska auberginema fyllda med en läcker tomatsås. Denna maträtt faller också i kategorin "Ladera", vilket betyder grekiska rätter tillagade med olivolja, tillsammans med Gemista och många andra läckra grekiska rätter.

Det finns en intressant myt bakom denna traditionella grekiska maträtt. Det fullständiga namnet på den är "imam bayildi" vilket antyder dess ursprung från det turkiska språket som bokstavligen betyder "imamen har svimmat"! Det finns tre versioner av myten: imamen svimmade av chocken när han fick reda på den extremt stora mängden olivolja som behövdes för att den rätten skulle lagas med tanke på även den relevanta kostnaden. Den andra myten berättar att imamen svimmade för att den rätten var otroligt läcker. Den tredje berättar historien om en frossande imam som åt den här rätten så snabbt och snabbt att han svimmade!

Oavsett vad som är myten bakom det receptet är en sak säker: smaken av denna maträtt ligger i dess enkelhet och kommer att förvåna dig!

Den här rätten kan även hittas med nötfärs.

Förberedelsetid: 50 min (ungefär)
Tillagningstid: 45 min (ungefär)
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:

För aubergine:

Till fyllningen/tomatsåsen:

Två serveringar:

Bearbeta:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 5 steg för att göra den och dessa är:

  1. Förbered auberginerna: skär auberginerna i två delar och skär dem på tvären (köttet). Krydda dem och lägg dem i ett durkslag i cirka en halvtimme.

  2. Värm ugnen till 180 C.

  3. Förbered under tiden tomatsåsen: på en panna på medelvärme, tillsätt olivoljan och löken och fräs tills den mjuknat. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt socker, salt och peppar. Fräs på låg värme i 15-20 minuter tills löken är fint karamelliserad . Tillsätt tomatpurén, de hackade tomaterna och resten av örterna. Blanda och låt sjuda i 5 minuter.

  4. Efter en halvtimme sköljer du auberginerna med mycket vatten och häller av dem på lite hushållspapper. Krydda med salt och peppar och ringla över olivolja. Lägg auberginerna med skalet uppåt i en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över timjan och grädda dem i 40 minuter tills de är mjuka.

    Tips: Det här valet är idealiskt om du vill gå på det hälsosamma sättet, men det traditionella receptet inkluderar stekning av aubergine på en panna.

  5. Sätt ihop imamen: Lägg auberginerna i botten av en bakform (med skalet nedåt) och tryck ner köttet med en sked så att du får tillräckligt med plats för fyllningen. Häll fyllningen ovanpå varje bit aubergine och ringla över olivolja. Grädda i 15-20 minuter.

    Tips: Strö över fetaosten och grädda tills den är gyllene, om du föredrar det. Det ursprungliga receptet innehåller inte ost.

Servera den här läckra grekiska rätten med fetaosten ovanpå eller en sida och lite extra persilja. Alternativt kan du förbereda en välsmakande yoghurtsås med en traditionell grekisk yoghurt och din grekiska favoritört!

Kali anorexi / Njut av din måltid!

Föregående artikel "Lamm Kleftiko med potatis" engelska
Nästa artikel "Soutzoukakia" engelska

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält