Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Giouvetsi

Giouvetsi

Elenas delar med sig av ett annat utsökt grekiskt recept!

" Giouvetsi ", syftar på den traditionella grekiska rätten gjord på nötkött, orzopasta ("kritharaki" eller "manestra" på grekiska) och en läcker tomatsås.

Ett perfekt val för en söndagsrätt för hela familjen!

Denna grekiska rätt kan också göras med kyckling eller lamm.

Förberedelsetid: 15 min
Förberedelsetid: 140 min (ca.)
Portioner: 5-6 portioner (normal storlek)

Ingredienser:

Förberedelse:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 7 steg att göra och de är:

  1. Börja med att bryna köttet i en het panna med olivolja, ca 5 minuter. på varje sida. Krydda köttet med salt och peppar.

  2. Fortsätt genom att tillsätta löken och fräs tills den är karamelliserad. Tillsätt morötterna, rör om och fräs i 2 minuter. Tillsätt till sist vitlök och rör ihop allt.

  3. Häll i rödvinet och låt alkoholen avdunsta.

  4. Tillsätt de hackade tomaterna, sockret, alla kryddorna och rör om ordentligt. Tillsätt tillräckligt med vatten (inte det som står i receptet, det kommer att användas senare) för att precis täcka köttet. Sjud i en och en halv timme, eller tills köttet är mört och genomstekt. Rör om då och då och tillsätt extra vatten om såsen börjar torka.

    Tips: Giouvetsi måste vara väl kryddad, så tillsätt gärna en rejäl mängd salt och peppar om det behövs.
    Tips: kryddpeppar ger en karaktäristisk smak av traditionell giouvetsi, men kom ihåg att du inte kan äta denna krydda! Kommer inte att skada dig, smakar bara inte bra!

  5. Värm under tiden en panna till, tillsätt olivoljan och orzo och stek i 3-4 minuter tills den börjar bli gyllene.

    Tips: Detta extra steg gör din orzopasta lite fastare när du kokar den tillsammans med såsen.
    Tips: Du kan hoppa över det här steget om du föredrar en lite mer "överkokt" orzo.

  6. Värm din ugn till 180 C.

  7. Så fort köttet är klart, häll pastan i en form tillsammans med köttet/såsen och rör om. Tillsätt vattnet från receptet och koka i cirka 45 minuter.

    Tips: Rör om rätten halvvägs för att förhindra att orzon fastnar i botten. Tillsätt extra vatten om det behövs.

Servera med lite Dodoni fetaost på toppen och en hemgjord grekisk tzatziki !

Kali oreksi/ Välkommen!

Föregående artikel Saganaki
Nästa artikel grekisk sallad

Kommentarer

Ketty Lauritsen - oktober 25, 2021
min livret i det græske også kleftico

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält