Giouvetsi
Elenas delar med sig av ett annat utsökt grekiskt recept!
" Giouvetsi ", syftar på den traditionella grekiska rätten gjord på nötkött, orzopasta ("kritharaki" eller "manestra" på grekiska) och en läcker tomatsås.
Ett perfekt val för en söndagsrätt för hela familjen!
Denna grekiska rätt kan också göras med kyckling eller lamm.
Förberedelsetid: 15 min
Förberedelsetid: 140 min (ca.)
Portioner: 5-6 portioner (normal storlek)
Ingredienser:
- 5 matskedar grekisk extra virgin olivolja
- 3 stora lökar, fint hackade
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 morötter, skurna i små bitar
- 1 200 g nötkött, skuren i 2 cm tärningar
- 150 ml rött vin
- 2-3 lagerblad
- ½ tsk söt paprika
- ½ tsk basilika
- ½ tsk timjan
- en burk Pummaro hackade tomater
- ½ tsk socker
- 3-4 stycken av alla slag
- salt och peppar
- 500 g Misko Risoni/Kritharaki medium
- 1,5 liter vatten
- citronskal till servering (valfritt)
- Dodoni fetaost till servering
Förberedelse:
Denna traditionella grekiska rätt tar bara 7 steg att göra och de är:
- Börja med att bryna köttet i en het panna med olivolja, ca 5 minuter. på varje sida. Krydda köttet med salt och peppar.
- Fortsätt genom att tillsätta löken och fräs tills den är karamelliserad. Tillsätt morötterna, rör om och fräs i 2 minuter. Tillsätt till sist vitlök och rör ihop allt.
- Häll i rödvinet och låt alkoholen avdunsta.
-
Tillsätt de hackade tomaterna, sockret, alla kryddorna och rör om ordentligt. Tillsätt tillräckligt med vatten (inte det som står i receptet, det kommer att användas senare) för att precis täcka köttet. Sjud i en och en halv timme, eller tills köttet är mört och genomstekt. Rör om då och då och tillsätt extra vatten om såsen börjar torka.
Tips: Giouvetsi måste vara väl kryddad, så tillsätt gärna en rejäl mängd salt och peppar om det behövs.
Tips: kryddpeppar ger en karaktäristisk smak av traditionell giouvetsi, men kom ihåg att du inte kan äta denna krydda! Kommer inte att skada dig, smakar bara inte bra!
-
Värm under tiden en panna till, tillsätt olivoljan och orzo och stek i 3-4 minuter tills den börjar bli gyllene.
Tips: Detta extra steg gör din orzopasta lite fastare när du kokar den tillsammans med såsen.
Tips: Du kan hoppa över det här steget om du föredrar en lite mer "överkokt" orzo.
- Värm din ugn till 180 C.
-
Så fort köttet är klart, häll pastan i en form tillsammans med köttet/såsen och rör om. Tillsätt vattnet från receptet och koka i cirka 45 minuter.
Tips: Rör om rätten halvvägs för att förhindra att orzon fastnar i botten. Tillsätt extra vatten om det behövs.
Servera med lite Dodoni fetaost på toppen och en hemgjord grekisk tzatziki !
Kali oreksi/ Välkommen!
Kommentarer
Lämna en kommentar