Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Pastitsio

Pastitsio

" Pastitsio ", syftar på den grekiska versionen av pasta med nötfärs! Denna traditionella grekiska rätt har ett djupt lager av pasta, ett utsökt lager av nötkött och toppas med en silkeslen béchamelsås.

Liksom Moussaka är också denna rätt lite synd att äta, men en utsökt sådan i sitt slag!

Förberedelsetid: 40 min (ca.)

Förberedelsetid: 60 min

Portioner: 9 bitar (normalstorlek)

Ingredienser:

Till pastan:

Till köttet:

  • 4-5 matskedar grekisk extra virgin olivolja
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 nypor socker
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 500 g nötfärs (kan även vara halv och halv nötkött och fläsk)
  • 100 ml rött vin
  • ½ tsk söt paprika
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk persilja
  • ½ tsk kanel (valfritt)
  • en burkhackade tomater
  • salt och peppar

Till bechamelsåsen:

  • 100 g smör
  • 100 g mjöl
  • 1 liter mjölk
  • 1-2 äggulor
  • ett stänk riven muskotnöt
  • 100 g riven ost

Förberedelse:

Denna traditionella grekiska rätt har bara 6 steg att göra och dessa är:

  1. Förbered köttet: Tillsätt olivoljan i en kastrull och fräs löken med sockret i nästan en minut på hög värme. Tillsätt vitlöken och fräs tills den är mjuk. Tillsätt sedan köttet, bryt upp det med en sked eller gaffel och låt det bryna i 4-5 minuter. Efter detta kan lite extra olivolja tillsättas vid behov, och tillsätt annars vinet och låt alkoholen avdunsta. Tillsätt nu salt, peppar och resten av kryddorna, de skalade tomaterna och låt det puttra i ca 25 minuter.

    Tips: Tillsätt extra salt om det behövs.
    Tips: Tips: Tillsätt 2 slevar av din bechamelsås efter att den har gjorts till din köttsås, det hjälper till att hålla ihop köttet.

  2. Värm ugnen till 180 C.

  3. Förbättra pastan: Tillsätt pastan i en kastrull fylld med saltat vatten och låt den koka, men 2 minuter mindre än vad som står på anvisningen på förpackningen. Detta säkerställer att den blir al dente, eftersom den även fortsätter att bakas i ugnen. Smörj en form med olivolja och tomatsås. När pastan är klar, häll av vattnet och bred ut pastan i fatet. Smula sedan fetaosten över pastan, krydda eventuellt och ställ i övrigt åt sidan.

  4. Förbered din bechamelsås : Börja med att smälta smöret på medelvärme. Ta sedan bort pannan från plusen och tillsätt allt mjöl. Rör om tills allt smör har absorberats i mjölet. Lägg sedan kastrullen på plus igen och tillsätt mjölken lite i taget, varje gång du lägger till låt den absorberas helt. Fortsätt tillsätta mjölken tills du har använt allt. Ta av från värmen igen och tillsätt osten och lite muskotnöt. Rör om ordentligt. Tillsätt slutligen de 1-2 äggulorna och rör om så att gulorna är helt införlivade i såsen.

    Tips: Rör hela tiden medan du tillsätter mjölken. Om du fortsätter att värma bechamelsåsen något under omrörning ser du till att den inte bränns i botten.

  5. Montering av din Pastitsio : Börja med att ta fram din maträtt där du har förberett pastan, detta är det första lagret klart! Använd en slev eller stor sked, häll köttet över pastan och fördela jämnt. Tillsätt till sist på samma sätt resten av bechamelsåsen och fördela jämnt.

    Tips: Kom ihåg att tillsätta 2 matskedar bechamel till din köttsås först.

  6. Grädda din Pastitsio i 180 C i 60 minuter eller tills bechamelsåsen har blivit brun.

    Tips: Låt den dra i en halvtimme innan servering.

Innan servering, strö lite fetaost på toppen tillsammans med lite persilja (båda ingår i ingredienslistan). Denna läckra rätt passar riktigt bra till ett glas kall Mythos -öl!

Dela dina kommentarer och tankar om detta recept nedan, och ställ gärna alla frågor du har.

Kali oreksi / Välkommen!

Föregående artikel Tzatziki
Nästa artikel Moussaka

Kommentarer

Ulla Lykke Hansen - september 21, 2022
Hej, vil lige høre om det er specielt for Kreta at bruge fetaost i denne opskrift? Har flere kogebøger købt i Grækenland, men ingen af dem nævner feta. Vil selvfølgelige prøve med feta👍

Vh. Ulla

Hanne Lindholm - september 2, 2021
Vi sidder lige nu i Agia Marina på Kreta og nyder ferien i 32°. Jeg fik Pastitsio til aften i går. Det smagte fortrinligt. Vi drak Retzina til.
Karin Lind-Hansen - augusti 26, 2021
DEN må prøves. Det ville være smart hvis der fandtes et ikon til udskrift opskrift.

Vi hørs ved avocadotid.

Eva Plannov - september 2, 2021
Tak for Opskriften 🍝

Den skal gemmes i Samlingen.
Og så er det en af de retter, som Jeg vil se frem til at få på min Ferie på Kreta..

Eva Plannov - augusti 26, 2021
Tak for Opskriften 🍝

Den skal gemmes i Samlingen.
Og så er det en af de retter, som Jeg vil se frem til at få på min Ferie på Kreta..

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält