Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Pita Gyros (Kylling)

Pita Gyros (kyckling)

Det finns inget mer grekiskt för turister än ett pitabux på språng för de små hungerkänslorna. Det är faktiskt en enkel rätt som består av pitabröd fyllt med det godaste köttet, tzatziki, pommes frites, tomat och lök. Den grekiska versionen av pitabröd öppnas inte som vi känner till pitabröd i Danmark, istället lägger man helt enkelt fyllningen ovanpå brödet och viker ihop det. När du gör en pitabröd skulle jag rekommendera att du lägger lite extra energi på köttet, bara en gång, för att prova det.
Om du föredrar den snabba lösningen är att köpa kebab eller kycklingbitar från frysta ett utmärkt alternativ.

Portioner: 8-10 personer

Ingredienser:

GYROS

1-11⁄2 kg kyckling
3-4 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft + skal
2-4 msk olivolja
1⁄2 tsk peppar
1⁄2 tsk vitlökspulver, eller 2 feta 1 tsk chiliflakes
11⁄2 tsk salt
11⁄2 tsk paprika
11⁄2 tsk koriander
11⁄2 tsk spiskummin

1 msk torkade örter eller timjan 2-4 träspett
1 lök/potatis/citron, stor

PITA

25 g jäst
41⁄2 dl vatten
2 teskedar honung
1 tsk vinäger
1 tesked salt
1 tsk allroundkrydda
350 g vetemjöl
2 msk olivolja

Förbättring:

GYROS

  1. Kycklingen förbereds och dunkas platt under plast så att köttet inte går sönder för mycket. Behåll helst fett på köttet, då det smälter in i köttet vid stekning i ugnen.
  2. Ingredienserna till marinaden blandas och kycklingen får stå i marinaden över natten (12-24 timmar, max 48 timmar).
  3. Klä en långpanna med silverfolie och bygg ditt torn av kött på ett vertikalt spett. Skär botten och toppen av din lök och stick in ett spett genom den. Lägg köttet växelvis åt olika håll och stäng tornet med toppen av löken.
  4. Rosta i ugnen på 200 grader varmluft i 11⁄2-2 timmar.

    OBS: Tänk på att tornet inte välter i ugnen. Du kan ställa upp små skålar av den eller spett horisontellt i botten av löken för att undvika detta.

    Kontrollera att kärntemperaturen är 75 grader för att kycklingen ska bli färdig.

    Skala den svarta marinaden från tornet, skär och servera. Du kan eventuellt, när du styckat hälften av köttet från tornet, sätta tillbaka det i ugnen.

PITA (+ TIPS)

  1. Jäst, vatten och sirap blandas ihop och ställs åt sidan medan du mäter upp alla torra ingredienser.
  2. Blanda de torra ingredienserna väl.
  3. Tillsätt vinägern i vätskan innan du tillsätter några av de torra ingredienserna under omrörning. Tillsätt olivoljan i degen och sedan de sista torra ingredienserna under omrörning.
  4. Låt maskinen gå några minuter tills degen går ihop men är kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 30-60 minuter.
  5. Häll ut degen på bordet och dela den i 8-10 lika stora bitar.
  6. Smörj händerna med olja, forma degbitarna till bollar och rulla dem platta. De måste vara ca. 1⁄2 cm i tjocklek.
  7. Låt dem jäsa under lock i 1 timme till (du kan även forma dem direkt och låta dem jäsa i ca 2 timmar).
  8. Stek i en stekpanna på medelvärme. Det betyder att de inte reser sig upp med ett hål i mitten som de skulle göra i ugnen.

    TIPS: Alternativt kan du skippa att göra ditt eget pitabröd och istället köpa det äkta grekiska pitabrödet här på elenas.dk
Föregående artikel Pastell
Nästa artikel Stifado

Kommentarer

Ulla Lykke Hansen - september 21, 2022
Lækkert 👍👏😁

Sæt evt. spydene ned i en halv kartoffel, der er lagt på skærefladen. Der står de mere stabilt end i et løg 😁

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält