Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
15 Rigtige | Restauranter på Kreta

15 Real | Restauranger på Kreta

Romeos familjerestaurang

När Pantelis och Petrula startade Romeos Family Restaurant 1992 var det en av de första krogarna som byggdes som en riktig restaurang i Agia Marina med utsikt direkt ner mot vattnet och långt västerut (8km) i förhållande till Chania stad. Idag är det sonen Manthos och hans fru Eleftheria som driver restaurangen, men ändå med blick för att det ska vara en plats för hela familjen. Det är en trevlig atmosfär och alltid bra atmosfär och service. Priserna är mycket rimliga och kvaliteten är bra. Det är alltid fräscht och vällagat och det finns tillräckligt för att fylla dig utan att tallriken är överfull med mat som du ändå inte kan kämpa dig igenom. Romeo's Family Restaurant är Elena's Group Travels mest använda restaurang.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 164 recensioner

Romeo's Family Taverna

Archondiko

Medan vissa tavernor gradvis förnyar sin meny och gör den mer modern, håller andra tavernor som Arhondiko fast vid traditionell grekisk. På Arhondiko finns varken fina eller moderna möbler och absolut inget har gjorts med inredning. Du sitter helt enkelt i en trädgård där ytan är mer packad jord än gräsmattan den förmodligen en gång var, och självklart sitter du på de klassiska grekiska trästolarna med flätade säten, som inte precis är de bekvämaste, men som bara hör till till den typ av platser. Men maten, stämningen och servicen är både autentisk och på topp, vilket också syns tydligt på de få katter som är välnärda i hopp om att man ska "få" tappa en liten tugga i marken. Om du gillar T-bones, hamburgare eller finare kulinariska rätter är det här fel ställe att äta din middag. Om du däremot är inne på gamla Kreta och det traditionella köket är det fantastiskt, vilket också kan ses av de många 5-stjärniga betygen på TripAdvisor. Faktum är att Arhondiko är nummer 4 på TripAdvisors lista över matställen i Agia Marina. Så besök äntligen Christos, som äger stället, om du vill gå tillbaka i tiden 20-25 år och ha något från det traditionella grekiska köket.

Tripadvisor ger 5 stjärnor baserat på 484 recensioner

Meraki

Det är inte så många år sedan Giorges öppnade "Meraki", som ligger lite upp mot gamla Agia Marina, men på gångavstånd från kustvägen. Här kan du sitta och njuta av kvällssolen som går ner bakom Rodopou med utsikt över Theodorou för en förtrollande middag. "Meraki" är känt för sina särskilt smakrika kötträtter och har bland annat lammstek på menyn varje dag (förbeställning krävs) och livemusik varje onsdag och lördag. Dessutom har "Meraki" en utsökt vinlista med spännande lokala viner och extremt erfaren service. När vi i Elenas Gruppresor ska en resa till Kreta är "Meraki" ett av ställena vi äter, för det är helt enkelt top notch varje gång.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 712 recensioner

Meraki

Tredje ögat

Om du vill ha lite variation och väldigt atypisk grekisk mat är "Third Eye" platsen. Inte minst om du är vegetarian, för det finns bara vegetariska rätter på menyn och de har inte gjort något annat de senaste 25 åren. Varje morgon hämtar nyzeeländaren Caroline (som startade "Third Eye" tillsammans med sin man Efhitis) färsk frukt och grönsaker och börjar under förmiddagen förbereda de rätter som kommer att stå på menyn senare på dagen och kvällen. Allt görs för hand, från grunden, och det är många grönsaker som skalas varje dag med en vanlig potatisskalare. Men varje dag trollar Caroline också fram den ena spännande smakrika vegetariska rätten efter den andra. Ett bra tips (om du inte vet exakt vad du ska välja) är att låta din son Luke, som idag driver "Third Eye", välja något lite annorlunda åt dig, så att du får det bästa av det bästa.

Tripadvisor ger 4,0 stjärnor baserat på 352 recensioner  

Tredje ögat Paleochora

MeNou Kai Krasi

Ett av grekernas favoritställen att njuta av på söndagar eller ta semester på är sträckan Nea Chora som har både en magnifik strand och en strandpromenad där tavernor ligger sida vid sida. Det är här du hittar några av de bästa fiskrestaurangerna i Chania, dit fiskarna kommer dagligen och säljer sin fångst direkt till de enskilda krogarna. Fräschare kan det knappast bli. MeNou Kai Krasi betyder "Med själ och vin" och de lever upp till det namnet väldigt bra, oavsett om man är för fiskrätter eller något annat. Deras lammkotletter är oftast stora, goda och saftiga och så har de en kryddig kycklingschnitzel som absolut kan rekommenderas. Du kan sitta inne eller ute längs havet som du vill och njuta av atmosfären och levande musik varje kväll.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 447 recensioner

MeNou Kai Krasi

Dounias Taverna

Man ska vara försiktig om man vill äta på Dounias i Drakona och man bara tar sig dit med bil eller taxi. Det är också lämpligt att ta direktvägen ut dit från Chania om du inte vill köra på för små och intill oframkomliga vägar. Det är helt klart enklast att använda GPS för att hitta dit. Det är bara öppet på dagtid fram till 18:00, men det är också en fördel att köra tillbaka medan det fortfarande är ljust. Maten och platsen är ett kapitel för sig. De har bara långsam tillagning, så du får räkna med lite väntan, men när maten väl kommer vet du varför det var värt att vänta på. Det finns 4 fasta menyer att välja mellan varje dag, alla puttade i lergrytor under öppen eld från morgonen och du kan enkelt få 2 halvportioner istället för en. Det är förmodligen en av de mest primitiva och autentiska restaurangerna på Kreta och det finns inget fancy med det. Men maten är å andra sidan något av det bästa som går att hitta på Kreta och den är inte heller särskilt dyr. På Elenas Gruppresor-resor är höjdpunkten när vi går ut och äter. En upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Tripadvisor ger 5,0 stjärnor baserat på 980 recensioner 

Dounias Taverna

Två Xani

Mitt i den venetianska delen av Chanias gamla stadsdel, på en bakgård med synagogan som närmaste granne, finns To Xani. Man känner lätt igen Dimitris, som äger stället, på sitt gråa hår, lilla hästsvans och oftast med en blomma eller en tofs persilja bakom örat. Dimitris ser till att du känner dig hemma och bekväm när du är där, och det gör du. För att hela familjen är involverad i det dagliga livet på To Xani. Hans fru driver köket med hård men kärleksfull hand, hans son, hans två döttrar, svärdotter och två svärsöner står för tjänsten, där inget lämnas åt slumpen. Dimitris gör också en poäng med att förklara att rätterna som serveras alla är gamla Chania-rätter till skillnad från kretensiska rätter. Hur stor skillnaden egentligen är får du bestämma själv, men det är omöjligt att lyfta fram en rätt framför en annan på menykortet, för de är alla fantastiska och vill du ha något som inte precis står på menykortet måste bara säga det, då gör de vad de kan för att du ska få en oförglömlig upplevelse och få det du vill ha. En idé kan vara att låta Dimitris välja menyn åt dig. Det är inte utan anledning som To Xani rankas bland de absolut bästa grekiska restaurangerna på Kreta. Bordsbokning krävs på kvällen.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 1874 recensioner.

Två Xani

Laganon färsk pasta

Även om du är en inbiten älskare av Kreta och galen i grekisk mat, kan du också ibland känna för något annat, till exempel en god pasta. Laganon Fresh Pasta är en relativt ny restaurang som specialiserat sig på pastarätter, men de är också riktigt bra på det. Det är en modern restaurang där man beställer maten, där man väljer typ av pasta, såser, kött mm, betalar och hämtar själv när maten är klar. Det är inte den stora menyn du har, men det som står på kortet är å andra sidan bra. Kan rekommenderas som både en utsökt italiensk middag eller lunch. Du hittar Laganon Fresh Pasta på Daskalogianni Str. Precis nära marinan i Chania. Ett mycket använt matställe för de unga.   

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 510 recensioner

Laganon färsk pasta

Veneto-Ristorante Italiano

Adi Nova, som äger Veneto-Ristorante Italiano, är varken grek eller italienare och om han fick välja skulle han villkorslöst svara "italienare". Han är allt italiensk. Han älskar de stora italienska operorna, den italienska konsten och kulturen, det italienska köket, italienskt vin, italienska bilar och i allmänhet allt som bara har en touch av Italien över sig. Vad gör han egentligen på Kreta kan man fråga sig. Ja, självklart har han en riktig italiensk restaurang och han är så dedikerad till perfektion i allt som händer i restaurangen. Ta dig tid om du vill besöka Adi och njut av upplevelsen och de sublima italienska rätterna i lugn och ro i en romantisk atmosfär som för tankarna till Lady and the Tramp. Prova t.ex. en stenugnspizza på Veneto – det finns inget snabbmat med det. Den är gjord från grunden med färska råvaror, stor passion och mycket kärlek. Precis som en italiensk pizza ska vara.

Tripadvisor ger 4,0 stjärnor baserat på 470 recensioner

Veneto Ristorante

Turkens brunn

Självklart hittar du "Turkens brunn" i det turkiska kvarteret i Chanias gamla stad, och ja, det är till den grad vällagade och smakrika turkiska rätter som serveras av den mycket livliga turkiska personalen. Det grekiska köket har av goda skäl varit starkt influerat av det turkiska köket, och ändå finns det en så otrolig skillnad. Brunnen och Turken har en mångsidig meny med många spännande frestelser, så här rekommenderas det absolut att dela på lite olika rätter, så att du får smaka på lite av varje, som kan sitta och njuta länge. Är du mer för öl än vin rekommenderas att beställa en fatöl, som är en ofiltrerad Harma, serverad i ett iskallt glas.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 631 recensioner

Turkens brunn

Tamam restaurang

Tamam, som ligger på Zampeliou 51 (den mest trafikerade gågatan i Chania) ligger på den smalaste punkten i hela sundet. Därför finns det också bara 2-mannabord ute men är ni fler kan ni sitta inne. Tamam etablerades 1982 av Markos och Eva i en historisk byggnad från 1400-talet och har sedan starten hållit fast vid stilen på sina menyer, som är en blandning av traditionella grekiska rätter influerade med inspiration från Mellanöstern. De har inte en särskilt stor meny, utan fyllda med den ena läckra rätten efter den andra. Till lunch eller förrätt rekommenderas att ta en "Tamam"-sallad, som är finhackad sallad och grönsaker med guacamole och nötter. Om du vill njuta av din middag mitt i myllret av människor som går förbi och hjälper till att göra atmosfären och upplevelsen komplett, testa att besöka Tamam (som är just det turkiska ordet för komplett). Bordsbokning krävs alla dagar för kvällsservice. 

Även på dagtid kan det vara svårt att få plats ute.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 4242 recensioner

Okej Chania

Steki Restaurang Taverna

I allmänhet är det inte tillrådligt att gå in där "Ringeren" (personen som står utanför restaurangen) är mest ihärdig och har lärt sig några fraser på många olika språk. Går du förbi Steki kan du mycket väl riskera att en stilig man står utanför och säger på danska: "Dav, jag heter Johnny." Får jag visa er vår meny?” – och då är det svårt att säga nej. Johnny pratar faktiskt inte danska, men det han kan gör han bra, och du kommer att "lockas" i alla fall. Men med det sagt, Steki är faktiskt ett riktigt bra kort för en traditionell grekisk restaurang med god mat, mitt i gamla stan i Chania, nära till allt, och deras Grilled Feta som förrätt är en pärla som kan vara högst. rekommenderad.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 543 recensioner

Steak restaurang

Achilleas fisktaverna

I den (västra) änden av Nea Chora hittar du Achilleas Fish Taverna. Under dagen hängs bläckfiskar på tork på en klädstreck hängd med gamla klädnypor. På kvällen är det fullt av greker, hög stämning och mycket prat över borden. Achillas är symbolen för en traditionell grekisk fiskkrog och kvaliteten är på topp. Även här är det en dygd att ta sig tid, för under loppet av en kväll ställs flera tallrikar med olika fiskrätter ut på disken. Speciellt som turist kan det tyckas omöjligt att få plats om du kommer efter 20.00, men med sin karaktäristiska kretensiska gästfrihet så lyckas det alltid ändå. Sedan hämtas och dukas ett bord någonstans, eller så uppmanas några av gästerna att flytta ihop så att det finns plats för några till. Och bordsbokning? – nej, det är inget man använder på Achilleas.

Tripadvisor ger 4,5 stjärnor baserat på 292 recensioner

Akilles

Manousakis vingård

Manousakis, producenten bakom varumärket Nostos, som är ett av de absolut bästa kretensiska vinerna, men också bland toppen av alla grekiska viner, är naturligtvis mest kända för sitt vin.
Ändå har de de senaste åren gjort så mycket som möjligt för att skala sin vinproduktion i nya och större lokaler, samt skapa de vackraste omgivningarna runt och vid vingården.
Om du gör ett besök till dem i Vatolakkos får du inte bara en vinprovning av deras utsökta ekologiska viner, du kommer att kunna äta t.ex. några läckra färska dolmar till lunch eller en utsökt middag, medan du kan luta dig tillbaka i deras helt oemotståndliga omgivning och helt slappna av på äkta grekiskt vis.

Tripadvisor ger 5,0 stjärnor baserat på 461 recensioner

Manousakis Winery Kreta

 

Två Staxi

De flesta förknippar Kreta med sol, sommar och värme och en trevlig middag på en uteservering. Men på vintern, när snön sveper in bergen i en stor vit filt, äter man förstås inne. To Staxi i Katochori är en klassisk familjedriven inomhusrestaurang, med alla läckra specialiteter du bara får när du flyttar bort från turistområdena. Det är hit kretensarna själva går och äter sin söndagslunch och träffar vänner och familj, och det är något av det mest autentiska man kan uppleva som turist på Kreta. Att maten dessutom är både överdådig, extremt god och väldigt billig gör inte upplevelsen sämre.

Tripadvisor ger 5,0 stjärnor baserat på 26 recensioner

Två Staxi / Stachy Kreta

Om du blev inspirerad att få en smak av Kreta, då kan du ta en titt på alla våra underbara grekiska produkter här .

Föregående artikel En guide till grekiska sprit

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält