Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
En Guide til Græsk Spiritus

En guide till grekiska sprit

Om du har rest till vackra Grekland tidigare har du med största sannolikhet också blivit erbjuden ett litet glas av en grekisk sprit.
Det kan ha varit både som aperitif eller digestif efter en måltid, och ibland både som en liten välkomstdrink och hyllning till din ankomst.

Oavsett i vilket sammanhang du har blivit serverad en grekisk anda råder det ingen tvekan om att den grekiska befolkningen är glad över att kunna fira vilken fest som helst, med ett litet glas av det vassa, och ett högt rop av ''YAMAS'' .

Om du ännu inte har blivit bekant med grekisk sprit, eller om du vill se om du kan nicka med huvudet åt alla nämnda sorter, så har vi gjort en lista över några av de goda vanliga dryckerna från Grekland!

YAMAS!

Ouzo

Grekisk Ouzo | Ouzo från Grekland

Ja, vi kan inte undvika Ouzo.
Med sin smak av anis och den typiska vita färgen när lite vatten eller is har tillsatts är Ouzo förmodligen den dryck som serveras mest av allt i Grekland.

Historien nämner dess ursprung från Lesvos, som också är den ö som fortsätter att ha den största produktionen av just Ouzo fördelat på flera stora varumärken av de otaliga sorter som nu finns.

Samma för dem alla är att Ouzo, med sin välkända smak av anis, är en longdrink som bäst avnjutas i ett högt glas med till exempel en isbit eller lite vatten, i samband med med en lunch eller en mezede!

Se vårt utbud av Ouzo här .

Tsikoudia / Tsipouro

Kretensiska Raki / Tsikoudia

För de flesta blir bilden mer vettig än namnet, för i dagligt tal går Tsikoudia eller Tsipouro under namnet Raki, och är något de flesta har blivit bekanta med om de varit på en resa till Kreta, eller har bekanta som har varit på den vackra ön. Här kallas Raki lokalt för Tsikoudia, där Tsipouro-namnet används av resten av Grekland.

Det grekiska brännvinet med sina typiska 40% vol. (kan vara upp till 65%) är destillerat från druvor från restproduktionen av vin, vilket kommer att bidra till att ge det dess lätt fruktiga toner.

Namnet Raki kommer från Mellanöstern, och namnet är mycket utbrett i Grekland på grund av Turkiets tidigare intrång i landet.
Här fick turkarna reda på att deras eget konjak, kallat Raki, var väldigt likt det kretensiska Tsikoudia, varför de istället började kalla det Raki – den turkiska versionen av Raki är dock fortfarande en konjak, bara med anis tillsatt, vilket är varför det ibland kan finnas tvivel om att Ouzo är Raki och vice versa om du har varit i Turkiet och sedan reser till Grekland.

Se vårt utbud av Tsikoudia och Tsipouro här .

Mastiha (Mastic) likör från Chios

Mastiha från Chios

Mastik, Mastiha, Mastic.... Ja kärt barn har många namn och hos oss heter det helt enkelt Mastik likör, om vi nu inte pratar med en grek och får säga Mastiha istället.

Hur som helst, Mastic är ett naturligt harts som kommer från några unika träd som bara odlas på ön Chios.
Chios har blivit otroligt känt på basis av Mastik, då träden bara kommer att utsöndra en kåda som kan torka ut och pulveriseras när träden växer på denna ö. Träden har ympats otaliga gånger och planterats på annat håll för att undersöka möjligheterna, men det har ännu inte lyckats – har man varit i Chios är mastix något man hört talas om!

Mastix är som sagt ett harts som utsöndras av mastixträden på Chios. Hartset får droppa ner på mattor och får sedan torka i solen så att hartset torkar helt och blir till fasta kristaller som sedan kan pudras och användas till olika produkter – inklusive den välkända likören.

Mastic är ett mycket aromatiskt harts som har sina naturliga element i sig, men också en naturlig sötma som kommer fram i de grekiska Mastic-likörerna.

Se vårt utbud av mastixlikör här .

Metaxa

Metaxa från Grekland | Grekiska Metaxa

En av de grekiska spriten som blivit världsberömd både till namn och karaktär är METAXA, även kallad 'The Original Greek Spirit'.

Först jämfört med konjak, och därefter jämfört med konjak, är METAXA både ett namn på ett specifikt märke av högalkoholprodukter, men också ett namn på en helt ny och unik sprittyp som flera försöker efterlikna.

Dess runda och samtidigt intensiva smak är det som kännetecknar METAXA, som först destillerades 1888, i ett extraordinärt destilleri i distriktet Pireus, som är Atens strand.

Se vårt urval av METAXA här .

Rakomelo

Rakomelo från Kreta

Tillverkad på den tidigare nämnda Tsikoudia, är Rakomelo ett litet sidosteg till den klassiska konjaken.
För om du blandar en kretensisk timjanhonung i din Tsikoudia får du en lite sötare variant av konjaken som heter Rakomelo ( meli är honung på grekiska).

En dryck som definitivt härstammar från Kreta, Rakomelo är produkten som uppstår när man vill använda alkohol medicinskt, som det var tänkt för, innan det blev en dryck för nöjes skull.

Kan avnjutas kall, som man vanligtvis gör med Tsikoudia, Rakomelo kan också drickas varm, eftersom Tsikoudia i traditionell tid värmdes upp och sedan tillsattes honung och andra örter, samt kryddor för att få ett botemedel som kunde hjälpa en dålig hals och vidare.

Se vårt utbud av Rakomelo här .

Kumquatlikör från Korfu

Korfu Kumquat likör

Kumquatfrukten äts vanligtvis inte rå, även om den har ett sött skal, har den en syrlig insida.
Frukten, som härstammar från Asien, ympades och planterades på Korfu av en engelsk botaniker vid namn Sydney Merlin, som sedan dess har hjälpt till att göra Korfu känd på grund av sitt utbud av kumquats.

Frukten, som är släkt med andra citrusfrukter, används i ett brett sammanhang på ön, varav deras Kumquatlikör är en av deras eftertraktade produkter, som sprit/likör som bäst serveras iskall efter en måltid , som matsmältningsmedel, för att hjälpa till med matsmältningen och ge en lite fräsch smak i munnen.

Se vårt utbud av Kumquatlikör här .

Föregående artikel Tsikoudia / Tsipouro
Nästa artikel 15 Real | Restauranger på Kreta

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält