Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
"Giouvetsi" English

"Giouvetsi" engelska

Elena delar med dig av ytterligare ett läckert grekiskt recept idag!

" Giouvetsi ", syftar på den traditionella grekiska rätten gjord på nötkött, orzopasta ("kritharaki" eller "manestra" på grekiska) och en läcker tomatsås.

Ett perfekt val för din söndagsmiddag med familjen!

Denna grekiska rätt kan även tillagas med kyckling eller lamm.

Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 140 min (ungefär)
Portioner: 5-6 portioner (normalstor bakplåt)

Ingredienser:

Bearbeta:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 7 steg för att göra den och dessa är:

  1. Börja med att sätta en gryta på hög värme, tillsätt olivoljan och kötttärningarna och bryn den i 5 minuter från varje sida. Krydda köttet med salt och peppar.

  2. Fortsätt genom att tillsätta löken och fräs tills den är karamelliserad. Tillsätt morötterna, rör om och fräs i ytterligare 2 minuter. I slutet, lägg i vitlöken och blanda i några sekunder.

  3. Häll i vinet och låt det avdunsta.

  4. Tillsätt de hackade tomaterna, sockret, alla örter och rör om väl. Tillsätt tillräckligt med vatten (inte det från receptet) för att täcka köttet och sänk värmen. Koka långsamt i 1 + ½ timme eller tills köttet är mört och genomstekt. Rör om då och då och fyll på med vatten om såsen börjar torka.

    Tips: Giouvetsi måste vara väl kryddad, tillsätt därför en bra mängd salt och peppar om det behövs.
    Tips: Kryddpeppar ger den karakteristiska smaken av en traditionell Giouvetsi men kom ihåg att denna speciella ört inte är ätbar! Kommer inte att skada dig, det är bara inte gott!

  5. Värm under tiden en panna till, tillsätt några matskedar olivolja (extra från de i receptet) och orzopastan. Fräs orzon i 3-4 minuter tills den är gyllene.

    Tips: Detta extra steg hjälper orzon att hålla sig i bättre form när den tillagas med köttet i ugnen.
    Tips: Om du föredrar orzo överkokt kan du hoppa över den delen från receptet!

  6. Värm ugnen till 180 C.

  7. När köttet är klart, lägg orzopastan i en ugnsform tillsammans med köttet och blanda. Tillsätt vattnet från receptet och koka i cirka 45 minuter.

    Tips: Rör om i orzo halvvägs genom tillagningstiden för att förhindra att den fastnar på botten av plåten. Tillsätt extra vatten, bara om det behövs.

Servera med lite Dodoni fetaost på toppen och en hemgjord grekisk tzatziki !

Kaliumaptit/ Njut!

Föregående artikel "Saganaki" engelska
Nästa artikel "Grekisk sallad" engelska

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält