Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Hvordan Opbevarer Man Friske Appelsiner?

Hur förvarar du färska apelsiner?

Apelsiner är inte bara läckra, utan de är också en utmärkt källa till C-vitamin och andra näringsämnen. För att maximera deras fräschör och smak är det viktigt att förvara dem ordentligt.

Även om det låter dumt så måste man först och främst komma ihåg att en apelsin är en naturlig frukt, och oavsett om den är ekologisk eller inte så kommer den att ruttna någon gång, helt av sig själv.

Apelsiner som är ekologiska eller minimalt bearbetade kommer vanligtvis att börja ruttna snabbare än apelsiner från utomeuropeiska länder eller från land, eftersom de kan bearbetas ytterligare för att förlänga hållbarheten.

Både för ekologiska och konventionella apelsiner kan man ytbehandla dem med en så kallad vaxbehandling (finns även som ekologisk, som därigenom behåller det ekologiska godkännandet) som hjälper till att täta de mikroskopiska hålen som kan finnas i ytan, vilket minskar rötan.

Tips för att lagra färska apelsiner: Hur man bevarar saftighet och smak

Här är några enkla tips som hjälper dig att hålla dina apelsiner i sitt bästa skick:

1. Coola, mörka platser:

Förvara apelsiner på en sval plats, borta från direkt solljus. En temperatur runt 10 grader är idealisk. Undvik att förvara dem i kylen om du inte redan har skivat dem. För kalla temperaturer kan påverka smak och konsistens.

2. Bra luftcirkulation och luftfuktighet:

Apelsiner behöver luftcirkulation för att hålla sig fräscha. Förvara dem inte i lufttäta plastpåsar eftersom det kan leda till kondens och försämring av färskheten. Istället kan du lägga dem i en korg eller nätpåse så att luften kan cirkulera runt frukterna.

Samtidigt måste du se till att apelsiner förvaras i ett rum där luftfuktigheten inte är för hög, eftersom fukten hjälper till att påskynda ruttnandet.

3. Håll ett öga på röta:

Ta bort eventuella apelsiner som visar tecken på röta eller mögel. En bortskämd apelsin kan snabbt spridas och påverka de andra. Inspektera dina apelsiner regelbundet och ta bort alla som verkar försämras.

4. Förvara separat från andra frukter:

Vissa frukter, som äpplen och bananer, avger eten, en naturgas som kan påskynda mognadsprocessen för andra frukter. Håll apelsiner åtskilda från dessa frukter för att undvika för tidig mognad och försämring av smaken.

5. Pil nallarna!:

Så långt det är möjligt, gå efter frukter som har hanterats fysiskt, så lite som möjligt. Apelsiner som plockas från trädet, sorteras och sedan läggs i en låda är optimala, eftersom dessa inte rörs, rullas och vänds av hundratals händer, nere i en stormarknad. Eftersom varje chock kan få konsekvenser för fruktens liv.

6. Förvara hela apelsiner:

Förvara om möjligt apelsiner i sin naturliga form, eftersom skalet fungerar som en skyddande barriär mot luft och ljus. Skalet hjälper också till att behålla saftigheten.

7. Det viktigaste:

I slutändan måste du också komma ihåg att en apelsin är en färsk naturlig frukt, och tyvärr kan även den minsta imperfektion hjälpa till att göra apelsinen dålig och ruttet innan du förväntar dig det, så det bästa rådet om vad du ska göra är med hans apelsiner - Ät dem!

Föregående artikel Upptäck Andalusiens skatter: 5 viktiga städer
Nästa artikel Serrano, Iberico eller Blackfoot skinka | Vad är skillnaden?