Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Limoncello

Limoncello

Limoncello - vad är det?

Den underbara italienska citronlikören Limoncello är älskad av många, och det är fullt förståeligt! Om du har rest i södra Italien har du säkert stött på denna underbara drink!

Den är fräsch, söt, syrlig och läskande och den kan serveras till det mesta året runt! Du kan till och med enkelt göra Limoncello själv, men det är också lätt att hitta i de flesta butiker och webbshoppar på nätet.

Limoncello serveras vanligtvis som digestif efter maten, men du kan även servera den till desserter och liknande, den passar till exempel bra till en portion läcker italiensk tiramisu!

Du kan också välja att använda den i drinkar, som ingrediens i desserter och tårta, tillsammans med glass eller som en longdrink som går att smutta på under en längre tid, till exempel på terrassen för sommarens vackra solnedgångar. Det är perfekt för gäster, större festliga tillfällen eller bara för att sätta en touch av medelhavsstil till en vanlig vardagskväll hemma. Honnör!

Limoncello kommer från södra Italien, närmare bestämt områdena kring Amalfikusten, Neapel, Sicilien och Sardinien. Särskilt staden Sorrento i Neapel är känd för sin underbara Limoncello!

Denna underbara citronlikör är något som de flesta italienare har ett eget familjerecept på, och nästan alltid har minst några flaskor kvar! Grundingredienserna är generellt sett desamma, men det kan vara stora variationer i mängd, lagringstid osv.

Hur görs Limoncello?

Limoncello är gjord av 4 ingredienser, som är stark, smakneutral alkohol, citronskal, socker och vatten. Citronskalet ska dra i 2 veckor i så stark alkohol som möjligt, så att arom, oljor och smaker kan tränga in i alkoholen. Italienarna använder gärna en alkohol på 95 %, men det är inte alltid lätt för den genomsnittlige konsumenten att få tag på denna alkoholstyrka. Därför kan du använda en vanlig flaska vodka med lika stor framgång! Det enda som förändras är att den italienska sockerlagen innehåller mer vatten än vad du borde använda. Slutligen hamnar en flaska Limoncello vanligtvis på cirka 30 % alkohol.

Efter att citronen har torkat görs en sockersirap av socker och vatten som kokas tills allt socker har löst sig och du har en härlig söt sirap. Blanda sedan ihop allt och ställ i kylen. Efter en vecka kan du servera din alldeles egna, iskalla vackra limoncello! Ju längre den torkar, desto mjukare och godare blir den. Och din hemmagjorda limoncello kan hålla i upp till 2 år, men vi garanterar att du har dränerat den långt innan dess!

Det finns som sagt ett hav av recept, men ett av buden är skalet av 10 ekologiska citroner, 1 l smakneutral vodka, 6 dl vatten och 4 dl socker. Är du inte för den helt söta limoncellon kan du även välja att byta ut lite av vattnet mot lite citronsaft. Prova dig fram och hitta ditt alldeles egna hemliga recept, precis som italienarna!

Hur dricker man limoncello?

Denna underbara likör är drickfärdig precis som den är, så klart iskall och gärna i kylda små glas! Men du kan också välja att använda den i drinkar, några exempel på detta kan vara:

 

Tangerine Dawn:

  • 2 cl vit Vermouth
  • 3cl Limoncello
  • 5 cl mandarinjuice

Ingredienserna blandas i en shaker och serveras i ett lowballglas eller annat cocktailglas, välfyllt med is. Dekorera med en citronskiva, en remsa mandarinskal eller en liten ätbar sommarblomma!

Limoncello Spritz:

  • 10 cl Prosseco (eller annat mousserande vin)
  • 3cl Limoncello
  • 3 cl tonic

Servera i ett rödvinsglas eller annat högt glas med is, börja med att tillsätta Proseccon och sedan följande ingredienser, direkt i det glas du vill servera i. Avsluta med en citronskiva på kanten, och njut!

Cremoncello:

  • 3cl Limoncello
  • 3 cl kall grädde

Denna härliga, lena dryck är extremt lätt att göra! Tillsätt helt enkelt de två ingredienserna i ett lågt glas med is och njut av den underbara dessertliknande drinken efter en god måltid. Honnör!

Limoncello Gin Fizz:

  • 4 cl gin
  • 2 cl Limocello
  • 10 cl tonic

Ett stort glas fylls med is och alkoholen hälls i först. Slutligen tillsätts tonic och drycken rörs försiktigt om med en lång sked. Lägg till en citronskiva och njut av smaken av vacker, syrlig gin och tonic, perfekt för alla sommarsammankomster!

Vad mer kan du använda din vackra Limoncello till?

Limoncello är, på grund av sin underbara sötsyrliga smak, perfekt till efterrätter!

Det finns många recept med denna underbara italienska citronlikör, men några förslag kan vara:

Glass med limoncello

Ett annat klassiskt sätt att använda Limocello är som efterrätt med en god glass!

Hitta helt enkelt dina favoritdessertskålar, arrangera några kulor god vaniljglass i varje skål och avsluta med en skvätt vacker limoncello! Denna dessert är både fräsch, krämig, söt och syrlig! Här kan de flesta vara med, från mormödrar till unga vuxna. Smaklig måltid!

Limoncello cheesecake

Limoncello är perfekt till cheesecake! Den syrliga sötman kompletterar färskosten suveränt, och det finns otaliga recept på nätet som hyllar denna kombination!

Testa att göra basen av till exempel bussar som blandas med smör och lite socker samt en nypa salt. Denna krispiga, söta bas med en hint av kanel gör denna cheesecake perfekt för hösten och de kallare månaderna när andra cheesecakes kan vara lättare och somrigare.

Limoncello tiramisu

Den mycket älskade italienska Tiramisu, nu i en läcker, ny och fräsch skepnad! Här har kaffe och konjak ersatts av den underbara Limoncellolikören. Annars är receptet exakt detsamma!

Kakan blir fin gul, och den fräscha citrussmaken passar perfekt till Mascarpone. Denna version av Tiramisu är perfekt för de varma sommardagarna när sötsugen kräver något fräscht, lätt och sött!

Som du kanske kan ana är Limoncello lite av ett måste! Om du inte har modet att göra din egen hemmagjorda flaska citronlikör så hittar du såklart lite olika varianter på vår hemsida!

Prova till exempel den klassiska Limoncellon från Villa Massa , den exklusiva Limoncellon från Le Pont eller kanske en grekisk variant från det underbara märket Mediterrane ?

Sammantaget är Limoncello en underbar bekantskap som du inte kommer att ångra!

Hälsningar från Elena!

Föregående artikel Skaka den
Nästa artikel Tapas