Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Tapas

Tapas

För många människor är tapas lika med charkuterier, ost, oliver och tapenader med kex eller bröd. Men vad de flesta inte vet är att tapas är så mycket mer än så!

Tapas är i princip bara ett ord som syftar på en liten maträtt. Detta kan vara både varm och kall mat, och de olika typerna av tapas kan variera mycket beroende på vilket område av Spanien du befinner dig i!

Tapas äts vanligtvis till lunch, och varje person gillar att beställa 2-3 stycken. Tapas är också något du hellre delar med dig av, så fyll upp bordet och smaka på lite av det hela!

Som drink till tapas kan vi rekommendera en underbar, kall San Miguel-öl eller ett gott spanskt vin.

Om du är ny i tapas-universumet vill vi här på Elenas ta dig i hand och introducera dig för några varianter!

Vi hoppas att du efter den här guiden känner dig väl rustad att antingen kasta dig ut i att skapa vackra tapasbord med allt ditt hjärta önskar, eller att du vet exakt vad du ska beställa nästa gång du befinner dig på en tapasbar under den vackra medelhavssolen.

Välkommen från oss alla på Elena's!

Ensalada rusa

En tapas man ser på de flesta ställen är ensalada rusa, som direkt översätts till rysk sallad. Det här är en kall tapas som kan påminna lite om den danska potatissalladen, då huvudingredienserna är potatis, majonnäs, tonfisk och ägg.

Den är superenkel att göra och kan hålla sig bra i kylen några dagar! Ät det själv eller med bröd, det är helt upp till dig. Smaklig måltid!

Albondigas och salsa de mandel

Denna tapas serveras varm och översätts till köttbullar i mandelsås. Denna tapas smakar inget annat än himmelskt!

Köttbullarna görs lite som de läckra runda italienska köttbullarna i spagetti, då man använder ströbröd eller torrt bröd indränkt i mjölk, istället för vetemjöl som i till exempel danska köttbullar.

Såsen görs genom att fräsa mandel, vitlök och persilja i en kastrull och sedan blanda den med olivolja, vitt vin, torrt bröd och saffran.

Till sist värms såsen i en liten kastrull och de stekta köttbullarna tillsätts och hela molevitten läggs i en spansk lerform, på en tallrik, i en skål eller vad du nu vill servera den i. Strö gärna över en lite hackad persilja över som garnering. Mums!

 

Albondigas en tomat

Liksom köttbullarna som nämns ovan, är dessa köttbullar gjorda ungefär som de italienska, och denna version översätts till köttbullar i tomat.

Tomatsåsen är supergod med mycket vitlök och vitt vin! Denna tapas serveras också varm, och är en enkel rätt att prova för en nybörjare i tapasköket! Den är faktiskt lika enkel att göra som en sats köttsås. Köttbullarna är gjorda på samma sätt som Albondigas en salsa de almendras och läggs helt enkelt till tomatsåsen när de är färdiglagade.

Denna tapas serveras på samma sätt i ett lerfat eller liknande, strös över hackad persilja och avnjuts med njutning. Ja tack och välkommen!

Almejas

Dessa musslor är en väldigt vanlig mat i Spanien, Almejas är superfina små musslor med fina skal och mild smak!

Almejas kan vara svåra att hitta i Danmark, men du kan ha turen att hitta dem hos fiskhandlaren, där de går under namnet hjärtmusslor. De är kanske lite kryddiga i pris, men de är helt klart värda det om du vill imponera på dina gäster med lite Spanien!

De äts gärna i pastarätter, paella eller på egen hand som tapas, så klart med mycket vitlök, persilja, vitt vin och olivolja på toppen! En god bit bröd är nödvändig för att du ska kunna doppa den i den underbara soppan som finns kvar på tallriken. Wow en måltid!

 

Mejillones

Även känd som blåmusslor, är härliga ovala musslor med vackert orange kött! Faktum är att det är honorna av blåmusslorna som har den djupt orangeröda färgen där hanarna ofta är mer krämfärgade i den. Båda smakar himmelskt!

I Spanien serveras musslor ofta som tapas i tomatsås, ångade i vitt vin eller i en syrlig vinägerlik sås som kallas escabeche!

Man kan också stöta på mejillones tigres , som är blåmusslor gjorda som en kroketta , (en annan spansk tapas som beskrivs nedan), där musslan tas ur skalet, hackas och blandas med en tjock bechamelsås, läggs tillbaka i skalet, paneras och stekt. Smaklig måltid!

Croquetas

Croquetas är en klassisk spansk tapas, som är små avlånga bitar av panerad, tjock bechamelsås med olika ingredienser tillsatta.

Typiskt hittar du Croquetas de Jamon , som är med spansk skinka, Croquetas de atun , som är med tonfisk, eller Croquetas de pollo , som är med kyckling. Men de finns i en mängd olika varianter!

De är superenkla att göra och älskas av både barn och vuxna. Många tror felaktigt att spanska krokettor är fyllda med potatismos på grund av konsistensen och likheten med franska potatiskroketter. Men de spanska kroketterna är helt enkelt baserade på en väldigt tjock bechamel som efter kylning är formbar och lätt att rulla i ägg och ströbröd. De friteras sedan och äts som de är!

Gambas al pil pil

Gambas al pil pil är en av de där tapasrätterna som många stirrar på när servitören kommer gående genom restaurangen med dem!

Denna rätt serveras i de ikoniska spanska lerrätterna, fyllda med bubblande het olja, räkor, vitlök och chili! Den här tapasen skämmer bort alla sinnen, eftersom den både doftar himmelskt, ser inbjudande ut och smakar som änglarna sjunger. Mums!

Gambas al pil pil är också ganska lätt att göra hemma, och du kan vanligtvis köpa de färdigblandade kryddblandningarna på marknader och liknande i hela Spanien. Om du har en spansk lerrätt och några räkor, är dina Gambas alla pil pil i huset!

Boquerones en vinagre

Boquerones är en tapas som kan se lite läskig ut om man inte är van att äta fisk, då de är som små hela filéer i vinägrett. Men om du vågar dig på det kommer du att belönas med en himmelsk munfull mild fisk som är mjuk som smör och nästan smälter i munnen!

Fisken är egentligen små ansjovisfiléer, men de smakar varken skarpt eller salt, bara milda och syrliga på grund av vinägeröverdraget de är i. De serveras vanligtvis på en liten lunchtallrik och med tandpetare i, bara för att knapra! Personligen är det en av mina favoriter på tapasbordet. Smaklig måltid!

Salpicón

Salpicón är en underbar, syrlig blandning av nästan allt gott från havet!

Typiskt består den av bläckfisk, musslor, räkor, lök och paprika skurna i små bitar och marinerade i en underbar vinägrett. Dessutom kan du även hitta varianter med tonfisk eller annan fisk, eller andra typer av skaldjur som krabbkött eller surimi (imitation av krabbkött). Denna tapas är superlätt att göra och många spanjorer gör den med överblivna skaldjur från söndagens familjelunch. Du kan till och med kombinera den med konserverad skaldjur!

Hos oss hittar du bland annat musslor och bläckfisk i burkar och glas. Dessa är perfekta för Salpicón ! Tillsätt helt enkelt kokta räkor, lök och paprika samt rikliga mängder vitvinsvinäger och olivolja. Ställ i kylen i 2 timmar och njut!

Pulpo a la gallega

Denna underbara tapas från Galicien är baserad på bläckfisk och potatis, som badas i olivolja och strös med härlig spansk paprika!

Den här tapasen gör du enkelt hemma och den smakar himmelskt! Kan man få tag i en fryst bläckfisk är det självklart då frysningen gör köttet supermört, precis som det ska vara. Traditionellt slogs bläckfiskarna mot en stor sten eller sten för att göra dem möra, men att frysa dem ger samma resultat! Och lite mer praktiskt.

Bläckfisken kokas i en halvtimme (beroende på storlek) och skärs i tunna, ömtåliga skivor. Den serveras på en tallrik med halvtjocka skivor kokt potatis och massor av spansk olivolja av god kvalitet hälls över den. Strö till sist över salt och en blandning av söt och stark spansk paprika. Mums, välkommen!

 

Spansk tortilla

Den världsberömda spanska omeletten! Det som gör den så populär är att den har en bra tjocklek, mild smak och är fylld med mjuk, kokt potatis. Det är perfekt för lunch!

Den serveras vanligtvis som den är, skuren i en liten triangel som en tårta, men du kan också få smörgåsar med tortillas i, som kallas Bocadillo de tortilla .

Den görs genom att steka tunna skivor av rå potatis med hackad lök, som steks tills de är mjuka och sedan tillsätter rikliga mängder vispade ägg, som steks i olivolja utan omrörning tills de är ljuvligt gyllene. Det hälls försiktigt upp på en tallrik, kastrullen vänds upp och ner och det hela vänds en gång till så att det går att steka på båda sidor utan att gå sönder. Den avnjuts kyld som en underbar liten tapas. Smaklig måltid!

Empanadas

Empanadas är underbara små fickor av smördeg med otaliga alternativ för fyllning! Det kan till exempel vara tonfisk och tomatsås, köttfärs med vitlök och paprika, ost och skinka eller kanin och anis! Traditionellt kommer denna rätt från Galicien och här gör man även otaliga varianter av fisk och skaldjur som torsk, räkor eller musslor. Begränsad endast av fantasi!

De är extra lätta att sätta ihop i vardagen om du köper en rulle färdig smördeg. På så sätt kan du enkelt få in tapas i din vardag, till exempel som matsäck till barnen! De kan även frysas och tas ut efter behov. Empanadas är en fantastisk sak att ha till hands!

Chorizo

Den fantastiska spanska Chorizo -korven är vackert röd i färgen och supergod! Den är gjord på fläsk och kryddad med rökt spansk paprika, antingen söt eller varm. Det är paprikan som ger den ikoniska färgen och läckra, rökiga smaken!

Chorizo ​​kan ätas kall, skuren i tunna skivor, som topping i läckra flutes eller varmstekt i rikligt med olivolja. Det finns också många härliga spanska rätter där chorizo ​​ingår som ingrediens, till exempel den läckra spanska gröna linssoppan med potatis, tjocka skivor bacon och chorizo. Det är en fantastisk måltid!

Oavsett hur du väljer att äta den underbara korven kommer du definitivt att älska den! Här på Elenas hittar du många varianter av Chorizo , till exempel både stark och mild, Chorizo ​​​​gjord på Iberico-kött eller till och med vildsvin! Välkommen från oss!

Serrano eller Iberico skinka

Spansk skinka är för många en måste-ha klassiska tapas, och det är också helt korrekt!

Serrano skärs vanligtvis i långa, tunna skivor och smakar milt, något rökigt och salt, mycket lik italiensk parmaskinka. Iberico är starkare i smaken, den är så unik och fantastisk att den bara äts som den är, skärs i tunna skivor några cm breda som smälter på tungan!

Det som gör Iberico speciell är att den är gjord på benen av den speciella iberiska grisen, som är en liten brun grisras som utfodras delvis eller uteslutande med ekollon, beroende på skinkans kvalitet. Paleta syftar på frambenet på grisen och Jamon är hela bakbenet med mycket kött på!

Här på Elenas kan du köpa både hel skinka eller skivad skinka i alla kvaliteter, allt från Duroc till blackfoot! Under kategorin Iberico i vår meny här på hemsidan kan du läsa mycket mer om Ibericoskinka, vad som gör den så speciell och se vårt stora utbud. Du kommer inte ångra!

Manchego ost

Manchegoosten är den största och mest kända osten i Spanien, den kommer från La Mancha-regionen i centrala Spanien och tillverkas uteslutande av mjölk från fårrasen "Manchega". Det är en fast ost som lagras i en rund form med fiskbensmönster på skorpan. Smaken är söt och relativt mild, med lätt pikanta undertoner beroende på lagringstid och en underbar nötig finish. Den skärs i små trianglar och serveras typiskt tillsammans med vackra skivor av Iberico eller Serrano skinka som en fantastiskt god tapaskombination! Ett gott glas spanskt vin eller en kall öl passar såklart till detta. Inget mindre än fantastiskt!

Som du kan se är tapas ett stort universum av smaker, traditioner och ingredienser!

Om du känner dig inspirerad, kolla in vårt stora utbud av spanska delikatesser och ingredienser. Vårt mål är att ge dig smaken av semester, och vi lovar dig att du kommer att hitta massor av underbara ingredienser för att skapa underbara, välsmakande spanska rätter, som tapas.

Salud y buen provecho!

Föregående artikel Limoncello