Dakos (Ntakos)
En traditionell vegetarisk förrätt från ön Kreta, perfekt att börja med, för den lilla hungern eller för en lätt middag. Hemligheten bakom den perfekta ntakos är att använda saftiga, färska stamtomater.
Garnerad eller badad i massor av extra virgin olivolja av god kvalitet såklart.
Portioner: 2-4 personer
Ingredienser:
4 stycken paximadia
2-3 stora tomater
1 dl grekisk extra jungfruolivolja , ev mer
200 g fetaost
4-12 svarta oliver salt
peppar
oregano
kapris
Förberedelse:
- Skölj dina paximadia snabbt under kranen och lägg dem på fatet eller tallriken du vill servera dina ntakos på.
- Skölj dina tomater innan du river dem grovt på ett rivjärn eller skär dem i mycket små bitar med en kniv.
- Häll tomatbitarna i en sil och strö över salt.
- Låt dem stå en stund så att det mesta av vätskan kan rinna av.
- När mycket av vätskan runnit från tomaterna, blanda tomaterna med hälften av olivoljan, salt, peppar och smaka av.
- Smula ner din fetaost i en skål.
- Nu är det dags att montera din Ntakos.
- Lägg en bra mängd tomat på din paximadia, följt av osten. På toppen, dekorera med oliver, torkad oregano eller färska örter och, naturligtvis, en generös mängd extra virgin olivolja.
Kommentarer
Lämna en kommentar