Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Gigantes Plaki

Jättens plakett

I Grekland (och generellt i Medelhavet) äter man ofta baljväxter som bönor, linser och kikärter. Baljväxter är superhälsosamma då de är fulla av vitaminer och mineraler, de är bra för matsmältningen och de ger en bra mättnadskänsla som varar länge!

Detta recept använder stora vita bönor som kallas Gigantes, vilket betyder jättar. Bönorna är faktiskt ganska lite större än de du kanske känner till, och de har en underbar, mjuk konsistens inuti. Torkade bönor ger den bästa smaken och konsistensen, men om du vill skära ner på tillagningstiden kan du även använda kokta bönor på burk som smörbönor eller limabönor. Men de autentiska, torkade jättebönorna är definitivt värda tiden!

Plaki syftar på rätter tillagade i läcker grekisk tomatsås, och dessa bönor simmar i det! Avsluta gärna rätten med smulad fetaost på toppen och massor av underbara, färska örter. Skålen används som tillbehör, ett så kallat tillbehör, men kan även stå för sig själv som en utsökt varm vegetarisk lunch. Servera dem till exempel med ett tunnbröd och en stor skål krämig tzatziki!

Kali orexi från Elena's!

Detta recept fungerar som tillbehör för 4-6 personer.

Ingredienser:

  • 500g grekiska jättebönor, till exempel dessa från 3ALFA
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 1 medelstor morot, finhackad
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hackade tomater, till exempel denna från Pummaro
  • En bra olivolja, till exempel denna från AGROCRETA
  • Ett block läcker, grekisk fetaost
  • En näve färsk persilja
  • Salt och peppar

Handlingsplan:

  1. Blötlägg bönorna kvällen innan i en skål med kallt vatten, se till att alla bönorna är täckta.

  2. På dagen sköljs bönorna noggrant i en sil och sedan kokas bönorna i en stor gryta med mycket lättsaltat vatten i ca. 2 timmar tills de är mjuka. De ska bara puttra på spisen på medelhög till låg värme, använd eventuellt tiden till att förbereda resterande beståndsdelar till din måltid, till exempel en vacker culottestek. En sådan perfekt match för denna maträtt!

  3. När bönorna nästan är klara, förvärm ugnen till 220 grader och förbered tomatsåsen.

  4. Hetta upp några matskedar matlagning olivolja i en panna och fräs grönsakerna tills löken är genomskinlig och morötterna är något mjuka. Vitlöken tillsätts på slutet för att de inte ska härskna, ingen gillar bränd vitlök!

  5. Tillsätt nu de hackade tomaterna, rör om allt och smaka av med salt och peppar.
  6. När alla element är klara och ugnen varm, lägg ihop allt i en form och grädda i ugnen i ca. 30-40 min. Här möts alla smaker och bönorna blir möra, krämiga och goda ända till sista delen!

  7. Till sist serveras den vackra Gigantes Plaki på en tallrik med rikligt med smulad fetaost och hackad persilja på toppen. Njut av denna fantastiska rätt som tillbehör till kött, som en del av ett mezebord eller bara som den är med en god bit bröd! Smaklig måltid!

De varmaste grekiska mathälsningarna, Maria från Elenas.dk

Föregående artikel Grekisk inspirerad pastasallad
Nästa artikel Revithiasoppa (kikärtssoppa)

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält