Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Soutzoukakia

Soutzoukakia

Den här veckan tar Elenas dig med på en liten resa i grekisk historia med smaker från Anatolien och Mindre Asien!

" Soutzoukakia ", syftar på de traditionella grekiska köttbullarna i en läcker tomatsås. Denna maträtt introducerades till det grekiska köket i början av 1900-talet och har sitt ursprung i staden Smirni eller Ismir som den kallas i modern tid, i västra Anatolien, Turkiet där grekerna brukade bo. Av denna anledning kallas den också för "smyrneika".   

Det som gör denna traditionella grekiska ganska speciell är de tillsatta aromerna från spiskummin! Utöver detta skiljer den sig från de typiska grekiska köttbullarna då det enligt traditionen inte finns någon lök eller ägg i blandningen.

Beläget på Turkiets Egeiska kust, Smyrna brukade vara en av de rikaste städerna i det osmanska riket, känd som "Orientens pärla", och var värd för en av de största befolkningarna av greker och armenier. Under det grekisk-turkiska kriget 1919 till 1922 bosatte sig grekiska väpnade styrkor i Smyrna den 15 maj 1919. När den turkiska armén återtog kontrollen över staden den 9 september 1922 tändes en eld som fortsatte att brinna i flera dagar (som visas) på bilden nedan). Ett stort antal greker och armenier dödades, medan många Smyrna-medborgare tvingades överge sina hem och fick gå ombord på grekiska och internationella fartyg, vilket förde dem i säkerhet. September 1922 är ett av de mörkaste ögonblicken i grekisk historia, men flyktingar från Mindre Asien har tagit med sin unika kultur och mat, med början på dagens utsökta recept.

En traditionell grekisk rätt som är det perfekta valet för en familjemiddag!

Förberedelsetid: 10 min
Förberedelsetid: 20 min (ca.)
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:

För soutzoukakia:

  • 500 g nötfärs (valfritt ½ nötkött och ½ fläskfärs)
  • 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 matskedar Extra Virgin Olivolja
  • 1 matsked spiskummin
  • 2 skivor rostat bröd (ca 200g)
  • 1 dl rött vin
  • salt och peppar

Till tomatsåsen:

Förberedelser :

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 5 steg att göra och de är:

  1. Förbered din soutzoukakia: börja med att mjuka upp brödet i en skål med rödvinet. Låt brödet rinna av igen och skär i små skivor, så fint som möjligt. Lägg alla ingredienserna till din soutzoukakiablandning i en stor skål och rör om ordentligt. Kyl blandningen i en timme så att smakerna kan kombineras.

    Tips: Rödvinet och brödet (inte ströbröd) kommer att göra soutzoukakian mer fluffig och är ett viktigt inslag i detta recept eftersom det inte innehåller ägg. Kom ihåg att behålla vinet till senare, för att forma din soutzoukakia!
    Tips: Ju längre köttet står i kylen, desto bättre smakar det! Om du vill kan du förbereda soutzoukakia-blandningen kvällen innan, dagen du gör den.

  2. Forma din soutzoukakia: ta en näve av blandningen och forma i handflatan till avlånga köttbullar. Använd vinet från tidigare för att fukta händerna när du formar dessa.

  3. Det är nu dags att baka din soutzoukakia antingen på den traditionella metoden som är att steka dem (2-3 minuter på alla sidor) eller grädda dem i ugnen (200 C i cirka 20 minuter) för ett hälsosammare alternativ.

  4. Förbered nu din tomatsås: i en kastrull börja med att fräsa löken tills den är gyllene och tillsätt sedan kanel och lite salt och peppar. Tillsätt till sist vitlöken och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt nu lite vatten till såsen. Låt det puttra på svag värme tills det börjar tjockna (10-15 minuter). Smaka av med salt och peppar om det behövs.

  5. Kombinera nu soutzoukakia och tomatsås! Lägg försiktigt soutzoukakia i såsen och låt sjuda i 10 minuter tills såsen är tjock.

Servera denna läckra grekiska rätt med lite potatismos, pommes frites eller basmatiris och en traditionell grekisk sallad !

Kom ihåg att dela dina bilder av denna maträtt med oss!

Kali oreksi/ Välkommen!

Föregående artikel Imam
Nästa artikel Dolmadakia med Yoghurtsås

Kommentarer

Jannie Kanstrup - november 8, 2021
Tænker de hakkede tomater skal I tomatssaucen.

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält