Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Imam

Imam

Den smakrika resan till Mindre Asien fortsätter även denna vecka!

Elenas delar med sig av en annan utsökt rätt som grekiska flyktingar kom med efter Smyrna-katastrofen 1922.

"Imam", syftar på traditionella grekiska auberginer fyllda med en läcker tomatsås. Denna rätt faller också under kategorin "Ladera", vilket betyder grekiska rätter tillagade med olivolja, tillsammans med Gemista och många andra läckra grekiska rätter.

Det finns en intressant myt bakom denna traditionella grekiska rätt. Dess fullständiga namn är "imam bayildi", vilket antyder att det härstammar från det turkiska språket, vilket ordagrant betyder "imamen har svimmat"! Det finns tre versioner av myten: imamen svimmade av chock när han fick reda på den extremt stora mängd olivolja som behövdes för att denna maträtt skulle tillagas, även med tanke på de relevanta kostnaderna. Den andra myten säger att imamen svimmade för att rätten var otroligt god. Den tredje berättar historien om en glupsk imam som åt den här rätten så snabbt att han svimmade!

Oavsett myten bakom det receptet är en sak säker: smaken av denna maträtt ligger i dess enkelhet och kommer att förvåna dig!

Denna rätt kan även hittas med nötfärs.

Förberedelsetid: 50 min (ca.)
Förberedelsetid: 45 min (ca.)
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:
För auberginerna:

Till fyllningen/tomatsåsen:

För servering:

Förberedelse:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 5 steg att göra och dessa är:

  1. Förbered auberginerna: skär auberginerna i två delar och skär dem på tvären (köttet). Krydda dem och lägg dem i ett durkslag i cirka en halvtimme.

  2. Värm ugnen till 180 C.

  3. Förbered tomatsåsen medan du väntar: Tillsätt olivolja och lök i en kastrull på medelvärme och fräs tills den är mjuk. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt socker, salt och peppar. Fräs på låg värme i 15-20 minuter tills löken är karamelliserad. Tillsätt tomatpurén, de hackade tomaterna och resten av örterna. Rör om och låt sjuda i 5 minuter.

  4. Efter en halvtimme tvättar du auberginerna med mycket vatten och låt rinna av på lite hushållspapper. Ge dem nu salt och peppar och olivolja. Lägg auberginerna med skinnsidan uppåt i en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över timjan och grädda i 40 minuter tills de är mjuka.

    Tips: Det här valet är perfekt om du vill använda den hälsosamma metoden, men i det traditionella receptet ingår att steka auberginerna i en panna.

  5. Sätt ihop din imam: Lägg auberginerna i botten av en långpanna (hudsidan nedåt) och tryck ner köttet med en sked så att du får tillräckligt med utrymme för att fylla på. Häll fyllningen ovanpå varje bit aubergine och ringla över olivolja. Grädda i 15-20 minuter.

    Tips: Strö fetaosten ovanpå och grädda tills den är gyllene, om du föredrar det. Det ursprungliga receptet innehåller inte ost.

Servera denna läckra grekiska rätt med fetaosten ovanpå eller vid sidan av och lite extra persilja. Alternativt kan du förbereda en välsmakande yoghurtsås med en traditionell grekisk yoghurt och din grekiska favoritört!

Kali oreksi / Välkommen!

Föregående artikel Lamm Kleftiko med potatis
Nästa artikel Soutzoukakia

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält