Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Spanakopita Spinat Tærte med Fillodej

Spanakopita spenatpaj med fillodeg

I Grekland är filodeg och matpajer något som ligger varmt om hjärtat, och kan ätas nästan när som helst på dygnet!

En klassiker är den underbara spenatpajen med fetaost av god kvalitet! Den kan avnjutas varm direkt från ugnen, men är också härlig kall i till exempel matsäck.

Det går relativt snabbt ihop om du köper fryst filodeg, men självklart kan du även prova hemgjord filodeg! Det här receptet är baserat på färdig, köpt filodeg.

Du kan givetvis även fylla degen med alla möjliga andra läckra fyllningar, men följ i övrigt samma procedur. Det här receptet är relativt enkelt i sina ingredienser, därför blir pajen alltid godast om du väljer råvaror av god kvalitet så att de verkligen får lysa igenom!

Alternativa fyllningsförslag kan vara kokt potatis, rosmarin och fetaost, soltorkade tomater, oliver... ja, allt ditt grekiskälskande hjärta önskar!

Detta recept gör ca. 4 människor.

Ingredienser:

  • Ett paket fryst filodeg kan köpas från de flesta stora snabbköpskedjor
  • Ett block fetaost av god kvalitet (kompromissa inte här!)
  • En påse fryst spenat, tinad (färsk spenat kan också användas, bara koka först)
  • 2 ägg
  • En kvist rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • En extra virgin olivolja av god kvalitet (till exempel den här från Agia Triada)
  • Ett ark bakplåtspapper

Handlingsplan:

  1. Låt filodegen och spenaten tina kvällen innan i kylen, packa INTE upp filodegen då den annars blir kladdig och svårhanterlig. Sakerna kan även tinas på köksbordet i några timmar om man inte var väl förberedd.

  2. Den tinade filodegen packas nu upp och läggs mellan två lätt fuktiga kökshanddukar, så att de är redo att montera ihop pajen senare.

  3. Spenaten vrids så bra som möjligt för vätska, så att pajen kan bli krispig. Om detta steg hoppas över kommer vattnet att göra pajen mjuk och oaptitlig på botten.

  4. Blanda spenaten, de 2 äggen och hackad vitlök och rosmarin i en stor skål. Även fetan smulas i detta. Det hela rörs runt tills du har en ungefär jämn massa.

  5. Hitta nu din pajform, här går det bäst med ett avlångt eller fyrkantigt fat. Klä formen med bakplåtspapper. Det första papperstunna lagret filodeg läggs i botten av formen och smetas med ett rejält lager olivolja. Snåla inte här, men överdriv inte heller! Ytterligare ett lager deg läggs sedan ovanpå och smörjs med olivolja. Processen upprepas tills du har använt ungefär hälften av filodegspaketet. Vissa av tallrikarna kan gå sönder lite, men ta det inte på för stort allvar.

  6. När hälften är använd breder du ut den underbara fetaspenatmassan över filodegen, ända ut i kanterna.

  7. Lager på lager upprepas nu processen på samma sätt som i botten, med olivolja mellan varje lager. Kanterna ska sticka lite över rätten, de blir fina och frasiga när pajen är gräddad! Vill du dekorera pajen ovanpå, vrid ev. en bit filodeg runt sig och lägg den ovanpå pajen! Du kan också lägga några blad rosmarin, eller skära små mönster med spetsen på en kniv. Bara fantasin sätter gränser här! Det viktigaste är att du inte skär hela vägen till botten av pajen. Om du vill hoppa över det här steget är det också helt okej! Pajen är vacker och välsmakande ändå.

  8. Pajen gräddas nu i 165 graders förvärmd ugn i ca en timme. Pajen ska vara vackert gyllene och krispig!

  9. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna en stund innan servering. Bakplåtspappret i botten av formen gör att pajen lätt lyfts upp och serveras på ett fat eller uppläggningsfat. Pajen skärs traditionellt i rutor. Ät pajen som den är eller som tillbehör till en huvudrätt.

    Kaliumaptit!

De varmaste grekiska mathälsningarna från Maria, Elenas.dk

Föregående artikel Grekiskt inspirerade lammköttbullar med fetaost
Nästa artikel Grekisk inspirerad pastasallad

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält