Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK

Tapas

  • Original pris 32 kr - Original pris 32 kr
    Original pris
    32 kr
    32 kr - 32 kr
    Nuvarande pris 32 kr

    Ishink Privilege Med lock Plast

    Klar för leverans!

    Om du vill täcka varje enskilt hörn av ditt hem och äga de senaste nya produkterna som kommer att göra livet enklare för dig, då måste du köpa Ishi...

    Se alla detaljer
    Original pris 32 kr - Original pris 32 kr
    Original pris
    32 kr
    32 kr - 32 kr
    Nuvarande pris 32 kr
  • Original pris 100 kr - Original pris 100 kr
    Original pris
    100 kr
    100 kr - 100 kr
    Nuvarande pris 100 kr

    Ishink med handtag och aluminium öljärn Privilege 6 L 27,94 x 19,05

    Klar för leverans!

    Om du gillar att täcka varje hörn i ditt hem och äger de senaste nya produkterna som kommer att göra ditt liv enklare, då måste du köpa Ishink med ...

    Se alla detaljer
    Original pris 100 kr - Original pris 100 kr
    Original pris
    100 kr
    100 kr - 100 kr
    Nuvarande pris 100 kr
  • Original pris 18 kr - Original pris 18 kr
    Original pris
    18 kr
    18 kr - 18 kr
    Nuvarande pris 18 kr

    Ispinnar Privilege 52817 Rostfritt stål (19 x 4 cm)

    Klar för leverans!

    Om du vill täcka varje enskilt hörn av ditt hem och äga de senaste nya produkterna som kommer att göra ditt liv enklare, då måste du köpa Istänger ...

    Se alla detaljer
    Original pris 18 kr - Original pris 18 kr
    Original pris
    18 kr
    18 kr - 18 kr
    Nuvarande pris 18 kr

Tapas är en traditionell och väsentlig del av spansk kultur, och du kan inte gå genom en enda stad i Spanien utan att stöta på minst en tapasbar! Tapas äts vanligtvis till lunch, före siesta eller som sällskap till en öl eller ett gott glas vin.

För många danskar är tapas lika med en kall rätt av olika charkprodukter som iberisk skinka, korv som chorizo ​​eller fuet, oliver och ostar, men tapas är så mycket mer än så!

Tapas är små kulinariska underverk i form av smårätter av antingen kall eller varm mat, och de serveras vanligtvis i de klassiska brunlerrätterna. Tapas anses vara en informell måltid som gärna delas med familj och vänner.

Tapas idéer:

De flesta tapas är lätta att göra och det finns otaliga recept från olika regioner i Spanien! Nedan kan du se ett litet urval av populära tapasrätter som du enkelt kan göra hemma:

Ensalada Rusa:

En tapas man ser på de flesta ställen är ensalada rusa, som direkt översätts till rysk sallad. Det här är en kall tapas som kanske påminner lite om den danska potatissalladen, då huvudingredienserna är potatis, majonnäs, tonfisk och ägg. Den är superenkel att göra och kan hålla sig i kylen några dagar!

Albondigas och salsa de mandels:

Denna tapas serveras varma och översätts till köttbullar i mandelsås. Denna tapas smakar inget annat än himmelskt! Köttbullarna görs lite som de runda, italienska köttbullarna i spagetti, då man använder ströbröd eller torrt bröd indränkt i mjölk istället för vetemjöl, som i till exempel danska köttbullar. Såsen görs genom att fräsa mandel, vitlök och persilja i en kastrull och sedan blanda den med olivolja, vitt vin, torrt bröd och saffran. Hetta upp såsen i en liten kastrull och lägg i de stekta köttbullarna. Mums!

Albondigas en tomat:

Liksom köttbullarna som nämns ovan, är dessa köttbullar gjorda ungefär som de italienska, och denna version översätts till köttbullar i tomat. Tomatsåsen är supergod med mycket vitlök och vitt vin! Denna tapas serveras också varm, och är en enkel rätt att prova för en nybörjare i tapasköket!

Almejas:

Dessa musslor är en mycket vanlig mat i Spanien, Almejas är superkänsliga små musslor med vackra skal och en mild smak. Almejas är svåra att hitta i Danmark, men du kan ha turen att hitta dem hos fiskhandlaren, där de går under namnet hjärtmusslor. De är kanske lite kryddiga i pris, men de är helt klart värda det om du vill imponera på dina gäster med lite Spanien! De äts gärna i pastarätter, paella eller på egen hand som tapas, givetvis med mycket vitlök, persilja, vitt vin och olivolja! En god bit bröd är nödvändig för att du ska kunna doppa den i den underbara soppan som finns kvar på tallriken. Wow en måltid!

Mejillones:

Även känd som blåmusslor, är vackra, ovala musslor med vackert apelsinkött! Faktum är att det är honorna av blåmusslorna som har den djupt orangeröda färgen där hanarna ofta är mer krämfärgade i den. Båda smakar himmelskt!

I Spanien serveras musslor ofta som tapas i tomatsås, ångade i vitt vin eller i en syrlig vinrik dressing som kallas escabeche! Du kan också stöta på mejillones tigers, som är blåmusslor gjorda som en kroketta, (en annan spansk tapas beskrivs nedan), där musslan tas ur skalet, hackas och blandas med en tjock bechamelsås, läggs tillbaka i skalet, paneras och stekt. Smaklig måltid!

Kroketter:

Croquetas är en klassisk spansk tapas, som är små avlånga bitar av panerad, tjock bechamelsås med olika ingredienser tillsatta. Vanligtvis hittar du croquetas de jamón, som är med spansk skinka, croquetas de atun, som är med tonfisk, eller croquetas de pollo, som är med kyckling. Men de finns i en mängd olika varianter! De är superenkla att göra och älskas av både barn och vuxna. Många tror felaktigt att spanska krokettor är fyllda med potatismos på grund av konsistensen och likheten med franska potatiskroketter, men de spanska kroketterna är helt enkelt baserade på en väldigt tjock bechamel som efter kylning är formbar och lätt att rulla i ägg och ströbröd.

Gambas al pil pil:

Beställer du gambas al pil pil får du en bubblande varm lerfat fylld med läckra små räkor i rikliga mängder olivolja, chili och vitlök. Mums! Den här rätten är lätt att göra hemma och gillar du kryddig mat kommer denna tapas säkerligen att bli en hit! Kom ihåg att servera en bit gott bröd, för du vill definitivt få bort så mycket av den goda oljan från tallriken som möjligt!

Boquerones och vinäger:

Denna tapas består av småfiléad fisk i en härlig vinägermarinad, vilket gör fiskköttet supermört. De små filéerna smälter nästan på tungan! Vinägern gör rätten superfräsch, och den innehåller såklart även gott om god olivolja som binder samman smakerna. Det är en kall tapas, och du brukar få dem serverade på en tallrik med ett par tandpetare som du använder för att äta dem med. Hoppsan!

Naturligtvis är spanska korvar, skinkor och oliver också en del av tapas, men dessa exempel är till för att visa dig att tapas är mycket, mycket mer än så! Du hittar fler exempel här .

Vad är riktiga tapas?

Tapas varierar mycket beroende på vilken del av landet du befinner dig i. Gemensamt för de flesta tapasbarer är att de är mysiga, lite mörka och gärna har den klassiska tapasuppställningen på bardisken, där du kan se dagens tapas urval.

Tapas är smårätter som kan vara antingen kalla eller varma, och serveras vanligtvis i de ikoniska spanska lerrätterna eller på små tallrikar. Oftast sitter man några vid ett bord och delar på några tapas, gärna 2-5 tapas per person. person, beroende på hur hungrig du är. En bra rekommendation är att börja med några och beställa fler på vägen om det behövs. Det är helt normalt att dröja vid tapasbaren några timmar, knapra på lite av varje och dricka en kall öl eller två. Spanjorerna äter vanligtvis sina tapas till lunch med vänner och familj, eller närmaste främling i baren att chatta med. Tapas är en informell och mysig tradition som kan serveras både till vardags och till fest.

Tapas kan hittas i alla prisklasser i Spanien, från de billigaste, mest autentiska tapas längs hörnet till gourmetklass tapas. Här får du typiskt sett lite mer moderna versioner av tapas, men minst lika gott!

Buen provecho från Elenas!