Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Lam Kleftiko med kartofler

Lamm Kleftiko med potatis

Elenas delar ett annat traditionellt grekiskt recept med dig den här veckan!

"Kleftiko", syftar på den rustika traditionella grekiska rätten med långsamt tillagat lamm (eller annat kött) i bakplåtspapper. Saftigt och mört lamm med läcker potatis, den här rätten är perfekt för söndagens familjemiddagar!

"Kleftiko'' betyder ordagrant lamm "stulet". Denna maträtt har fått sitt namn från "Klephts" (tjuvar), som kan översättas "i stil med Klepht". Klephterna har bott i bergen och kämpat mot det osmanska riket. Så klephterna, som inte hade sina egna flockar, skulle stjäla lamm eller getter och tillaga köttet i gömda underjordiska ugnar för att försegla smak och lukt och undvika att bli fångad!

Den här rätten kan hittas med grönsaker som lök och röd paprika, men det autentiska receptet innehåller inte dem.

Förberedelsetid: 10 min
Förberedelsetid: 2 + ½ timme (ca.)
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

*det autentiska receptet inkluderar inte potatis eller ost

Förberedelse:

Denna traditionella grekiska rätt tar bara 6 steg att göra och dessa är:

  1. Värm ugnen till 180 C.

  2. Förbered marinaden: tillsätt rosmarin, vitlök, salt, peppar, citronsaft, skal och olivolja och blanda väl.

  3. Förbered lammet: börja med att tvätta lammet ordentligt och skär i portionsbitar (ca 5-6 cm). Lägg köttet i en skål med hälften av marinaden.

    Tips: Marinera lammet i minst 2 timmar, eller gärna över natten, för att köttet ska absorbera alla underbara medelhavssmaker och aromer.

  4. Förbered potatisen genom att halvera den och lägg den i en annan skål. Tillsätt resten av marinaden.

  5. Lägg en bit aluminiumfolie i en långpanna och en bit bakplåtspapper på den. Fördela potatisen och lägg lammet ovanpå dem. Tillsätt osten och strö över lite extra olivolja.

  6. Slå in kleftiko och grädda i ca. 2 + ½ timme.

    Tips: Det hemliga steget till den perfekta kleftiko är att packa upp bakpappret precis innan det är klart, höja värmen och grädda de sista 20 minuterna tills det är gyllene och krispigt.

Servera denna rustika traditionella rätt med en autentisk grekisk sallad och ett kallt glas av din grekiska favoritöl!

Kali oreksi/ Välkommen!

Föregående artikel Kycklingsoppa med äggsås
Nästa artikel Imam

Kommentarer

Kurt Christensen - januari 18, 2023

Ser lækket ud, skal prøves

Claus Holm Hansen - november 8, 2021
Lækker opskrift og nem at følge, vi brugte kalveculotte istedet for lam.og tilføjede lige 2 tsk honning fra appelsinplantagerne på Kreta mums.

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält