Lamm Kleftiko med potatis
Elenas delar ett annat traditionellt grekiskt recept med dig den här veckan!
"Kleftiko", syftar på den rustika traditionella grekiska rätten med långsamt tillagat lamm (eller annat kött) i bakplåtspapper. Saftigt och mört lamm med läcker potatis, den här rätten är perfekt för söndagens familjemiddagar!
"Kleftiko'' betyder ordagrant lamm "stulet". Denna maträtt har fått sitt namn från "Klephts" (tjuvar), som kan översättas "i stil med Klepht". Klephterna har bott i bergen och kämpat mot det osmanska riket. Så klephterna, som inte hade sina egna flockar, skulle stjäla lamm eller getter och tillaga köttet i gömda underjordiska ugnar för att försegla smak och lukt och undvika att bli fångad!
Den här rätten kan hittas med grönsaker som lök och röd paprika, men det autentiska receptet innehåller inte dem.
Förberedelsetid: 10 min
Förberedelsetid: 2 + ½ timme (ca.)
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
- 1+ ½ kg lampa, ben (benad)
- 1 kg småpotatis, halverad*
- 1 msk rosmarin
- 4 vitlöksklyftor
- 50 g olivolja
- 1+½ tsk salt
- en nypa peppar
- citronskal från en citron och citronsaften
- 300 g Kefalotyri ost , skuren i små tärningar*
*det autentiska receptet inkluderar inte potatis eller ost
Förberedelse:
Denna traditionella grekiska rätt tar bara 6 steg att göra och dessa är:
- Värm ugnen till 180 C.
- Förbered marinaden: tillsätt rosmarin, vitlök, salt, peppar, citronsaft, skal och olivolja och blanda väl.
- Förbered lammet: börja med att tvätta lammet ordentligt och skär i portionsbitar (ca 5-6 cm). Lägg köttet i en skål med hälften av marinaden.
Tips: Marinera lammet i minst 2 timmar, eller gärna över natten, för att köttet ska absorbera alla underbara medelhavssmaker och aromer.
- Förbered potatisen genom att halvera den och lägg den i en annan skål. Tillsätt resten av marinaden.
- Lägg en bit aluminiumfolie i en långpanna och en bit bakplåtspapper på den. Fördela potatisen och lägg lammet ovanpå dem. Tillsätt osten och strö över lite extra olivolja.
- Slå in kleftiko och grädda i ca. 2 + ½ timme.
Tips: Det hemliga steget till den perfekta kleftiko är att packa upp bakpappret precis innan det är klart, höja värmen och grädda de sista 20 minuterna tills det är gyllene och krispigt.
Servera denna rustika traditionella rätt med en autentisk grekisk sallad och ett kallt glas av din grekiska favoritöl!
Kali oreksi/ Välkommen!
Kommentarer
Lämna en kommentar